A baloldaliak is támogatják az extraprofitadót

A magyarok többsége egyetért a vállalatokra kivetett többletjárulék bevezetésével.

2022. 06. 09. 6:10
ERSTE Bank Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar választók túlnyomó többsége, hetven százaléka egyetért az extraprofit-különadó kivetésével – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés azt is megmutatja, hogy az intézkedés támogatói annak ellenzőivel szemben egyaránt nagyobb arányban vannak a kormánypárti és a baloldali szavazók körében. A kutatás arra kérdezett rá, hogy a válaszadók egyetértenek-e azzal, hogy a koronavírus-válság és az orosz–ukrán háború hatásaiból növekvő nyereségre szert tevő vállalatokra különadót vet ki a kormány.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a magyar választók több mint kétharmada, közel hetven százaléka támogatja a járvány és a háború hatásaiból nyereségre szert tevő vállalatokra kivetett különadót, és mindössze a magyarok kevesebb mint negyede, 23 százaléka ellenzi azt.

A Nézőpont Intézet a felmérésében rámutat arra is, hogy a kormánypárti szavazók köré­ben egyértelműen többségben vannak az intézkedés támogatói – az ő arányuk 82 százalék – az azt inkább elutasítók 11 százalékával szemben. Bár a baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak, 49 százalékkal az ellenzéki választók körében is többségben vannak azok, akik inkább egyetértenek az extraprofit-különadó kivetésével, mint akik nem támogatják azt. Az ellenzők számaránya náluk egyébként 43 százalék.

A magyar kormány egy mintegy kilencszázmilliárd forintos rezsi- és honvédelmi alapot hoz létre annak érdekében, hogy az elhúzódó energiaválság és az elnyúló háborús konfliktus idején is meg tudja védeni a rezsicsökkentést és fejleszteni tudja a honvédelmet, elő tudja teremteni a szükséges haditechnikai korszerűsítések forrásait – emlékeztet a Nézőpont Intézet. Az intézet a felmérését annak apropóján készítette, hogy kiderüljön, mit gondolnak a magyarok a különadóról, hiszen az alapok finanszírozásának társadalmi megítélése fontos kérdés. A közvélemény-kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.