időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Így kell adózniuk a nagy cégeknek az extraprofit után

Magyar Nemzet
2022.06.05. 18:54 2022.06.05. 19:01
Így kell adózniuk a nagy cégeknek az extraprofit után

A Magyar Közlönyben is megjelent az extraprofitadóról szóló rendelet, amely minden fontos részletet tartalmaz. Kiderül többek között, hogy a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki, a cégautók adója megduplázódik, az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százalék lesz.

A kormány a kihelyezett ülésén elfogadta az extraprofitadóként bejelentett új közterheket. A Magyar Közlöny friss számában megjelent kormányrendeletben részletezik, hogy az érintett szektorokban – bankok, biztosítók, nagy kereskedelmi láncok, energiaipari és kereskedő cégek, telekommunikációs vállalatok, légitársaságok, gyógyszerkereskedők – milyen módon vetik ki az extraprofit-különadót. A rendelet külön kitér rá, hogy

a legnagyobb különadót a háború gazdasági következményeiből nagy profithoz jutó bankoknak és az olajár emelkedéséből nagy nyereséghez jutó Molnak kell fizetni.

Az egyes szektorokban így jelenik meg a különadó

  • A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások önadózás útján megállapított és bevallott különadó fizetésére lettek kötelezve, amelynek mértéke 2022-ben tíz százalék, jövőre nyolc százalék. Az adót idén október 10-ig és december 10-ig két egyenlő részletben kell megfizetni, 2023-ban pedig három egyenlő részletben. A biztosítási különadót a biztosítási díj alapján állapítják meg, ennek mértéke a díjbevételtől és a szolgáltatástól függően 2-14 százalék, jövőre 1-7 százalék. Az értékpapírügyleteknél a tranzakciós illeték 0,3 százalék, de vételenként legfeljebb tízezer forint, ami megegyezik az átutalások illetékével. Az illetéket kiterjesztik a határon átnyúló szolgáltatást végző személynek a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásként végzett műveleteire. Ez vonatkozik például a Revolutra vagy a Transferwise-ra, amelyeket Nagy Márton a korábbi Kormányinfón külön is nevesített. Mentes a tranzakciós illeték alól a vétel, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.
  • A légitársaságok hozzájárulása az értékesített repülőjegyek alapján történik. Ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia vagy Ukrajna területén található, a különadó 3900 forint. A más országokba repülő utasok után 9750 forint az adó.
  • A kiskereskedőknek a jelenleg is fizetett kiskereskedelmi adójuk 80 százalékával azonos összeget kell befizetniük különadóként 2022. november 30-ig. Az adó jövőre emelkedik: az 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó adóalap esetén a bevétel 0,15 százaléka, 30-100 milliárd forintos adóalap esetén egy százalék, a 100 milliárd forintot meghaladó rész után 4,1 százalék lesz.
  • Az energiapiacon azt a nyereséget adóztatja meg a kormány, amelyet a világpiaci árnál olcsóbb orosz olajon sikerül realizálni – ez csak a Molt érinti. A nyereségadó mértéke 25 százalék, amit havonta kell megfizetni. A különadó alapja az Oroszországból származó és a világpiaci nyersolaj árkülönbözetének hordóban mért mennyiségének a szorzata. Ezenfelül a hazai kitermelésű olaj és gáz bányajáradéka is nő, a kormány ezzel vonja el az energiaárak emelkedéséből származó extra bevétel egy részét.

Mindezek mellett – a korábbi bejelentésnek megfelelően –

emelkedik a dohánytermékek és az alkoholos italok jövedéki adója és a népegészségügyi adó (a köznyelvben: csipszadó) mértéke is.

A rendelet szerint a cégautóadó összegét is emelik – lényegében megkétszerezik – a jármű teljesítményétől és környezetvédelmi besorolásától függően. A korábbi bejelentés szerint a kormány mintegy 800 milliárd forint bevételre számít a különadókból.

Borítókép: A Raiffeisen bank egyik fiókja (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.