A sorozatos zavarkeltő bombariadók külföldről érkezhetnek

Nemzetközi nyomozás zajlik a közép-kelet-európai sorozatos bombariadók miatt. A hazánkban is felbukkanó robbantással való fenyegetések zöme külföldi eredetű. A hazai fenyegetőzőket előbb-utóbb elfogják, mint az kedden éjszaka történt. A 38 éves T. Zoltánt három órán belül elfogták.

2022. 06. 08. 13:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három órán belül elfogta a rendőrség a 38 éves T. Zoltánt, aki kedd este 20 óra körül egy VIII. kerületi telefonfülkéből tárcsázta a segélyhívót, hogy közölje: bombát helyezett el egy XI. kerületi plázában. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói és a Keleti pályaudvari rendőrőrs egyenruhásai azonnal megkezdték a fenyegető kézre kerítését. A gyors csapatmunka során beszerzett adatok alapján a rendőrőrs szolgálatirányító parancsnoka személyismeretének köszönhetően a 38 éves T. Zoltánként azonosította az elkövetőt. A férfit a nyomozók június 7-én 22 óra 30 perckor fogták el a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren, majd előállították a kerületi rendőrkapitányságra. 

Tűzszerész robbanóanyagkereső kutyával (Fotó: Zsaru Magazin/Sebestyén Jenő)

A rendőr tűzszerészek robbanóanyagkereső kutyákkal átvizsgálták a megfenyegetett plázát, ám robbantásra alkalmas eszközt nem találtak.

T. Zoltánt az újbudai nyomozók közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, valamint őrizetbe is vették. 

A férfi a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, vallomásában pedig elmondta, hogy barátnője, akivel korábban összeveszett, a kérdéses üzletközpontban dolgozik, és így akart bosszút állni rajta. Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja majd a bűncselekmény elkövetését, T. Zoltán akár három év szabadságvesztést is kaphat; amennyiben büntetlen előéletű, megúszhatja végrehajtásában felfüggesztett börtönnel.

T. Zoltán gyors azonosítása és elfogása azt az eddig hivatalosan nem közölt tényt is erősíti, hogy a sorozatos bombariadók mögött külföldi elkövetők lehetnek, akiknek azonosítása és elfogása bonyolult és hosszadalmas. Azt tényként fogadhatjuk el, hogy az áprilisban és napjainkban tömegesen elrendelt bombariadók nyomozásában a magyar rendőrség nem maradt egyedül: a szerb rendőrség a belügyminiszterük bejelentése szerint – egy sor más ország mellett – együttműködik a magyar hatósággal is a nyomozásban. 

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a szerb hatóságok mellett mi is együttműködünk az Europollal, az Interpollal, valamint az érintett országok rendőri és ügyészi hivatalaival, azaz a lengyel, a szlovén, a horvát, a macedón, az iráni és az ukrán nyomozó hatóságokkal.

 

Szerbia támadás alatt

Szerbia egyébként szerdán is sorozatos bombariadókra ébred. Több mint kétszáz belgrádi iskolában volt bombariadó szerda reggel, a tanítást elhalasztották, a rendőrség átvizsgálja az épületeket. Az MTI belgrádi jelentése szerint az utóbbi hónapokban több mint ezer bejelentés érkezett robbanószerkezetekről, eddig minden fenyegetés hamisnak bizonyult. Korábban iskolákat, kormányzati épületeket, hidakat és idegenforgalmi látványosságokat fenyegettek meg, szerdán első esetben egy óvodába is érkezett riasztás.
A mai szerbiai eset azért különbözik az előzőektől, mert a fenyegetés küldője azt állította levelében, hogy elkövetett három gyilkosságot, valamint azt írta: nincs már semmim, de fegyverem van.Alekszandar Vulin belügyminiszter május közepén egy televíziós interjúban arról beszélt: a hamis riasztások célja, hogy Szerbiát nyomás alatt tartsák. Azt akarják elérni, hogy Szerbia „ne dönthessen önállóan, hanem nyomás alatt és félelemből hozzon döntést”, és vezessen be szankciókat Oroszország ellen. Mint mondta, minden fenyegetés azzal kezdődik, hogy „amiért nem szankcionáltátok Oroszországot, ezt meg ezt tesszük majd veletek”. A szerdai fenyegető levélben nem esett szó Oroszországról.
A szerb belügyminisztérium az utóbbi néhány héten több mint húsz külföldi e-mail-címet azonosított, ahonnan a fenyegetések érkeztek, illetve azokat az embereket is azonosította, akik szerbiai címről küldtek hamis riasztást.

Borítókép: A tűzszerészek robbanóanyagkereső kutyákkal dolgoznak (Fotó: Zsaru Magazin/Sebestyén Jenő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.