A tűzijátékon spórolna az MSZP

Dömötör Csaba: A kormány célja, hogy a nemzeti ünnepeket, nagyjainkat „akár nehezebb, akár napfényesebb időszakokban” méltóképpen tudjuk ünnepelni.

Bákonyi Ádám
2022. 06. 28. 10:58
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2022. június 20. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államalapítást ünneplő háromnapos rendezvénysorozat, azon belül is az augusztus 20-i tűzijáték költségeit bírálta napirend előtti felszólalásban Komjáthi Imre. Az MSZP képviselője hangoztatta: egyetlen családtól, egyetlen gyermektől sem szeretné ezt az élményt elvenni, de szerinte a jelenlegi háborús, inflációs helyzetben egy sokkal szerényebb tűzijátékkal is tisztességgel meg lehetne ünnepelni az államalapítást.– Az egész ország boldogabb lehetne, hogyha ezen a gigantikus tűzijátékon megspórolt pénzt a válságkezelésre, a bajba jutott családok megsegítésére fordítanánk – mondta Komjáthi Imre. 

Válaszában Dömötör Csaba úgy vélekedett: az MSZP-nek és tágabb értelemben a baloldalnak mindig is ellentmondásos volt a viszonya a nemzeti ünnepekkel. 

Mindig volt egy ilyen tépelődésük azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene megünnepelni október 23-át, ennek az előzményeit értjük, vagy akár március 15-ét, és az államalapításunkat, Szent István ünnepét is– fogalmazott az államtitkár. 

Kijelentette: a kormány célja viszont az, hogy ezeket a nemzeti ünnepeket, nagyjainkat „akár nehezebb, akár napfényesebb időszakokban” méltóképpen tudjuk ünnepelni. 

– Hogyha tépelődésükön túlmutatva döntést hoznak ebben a kérdésben, akkor álljanak ki a magyarok elé, és mondják azt, hogy ne is legyen ilyen formában tűzijáték – mondta Dömötör. Szerinte ezen az alapon a baloldal javasolhatná azt is, hogy ne legyen Operaház-felújítás, Liget-beruházás, vagy éppen gyorsforgalmi beruházások. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány nemcsak a tűzijátékra, hanem számos kiemelt területre egyre nagyobb erőforrásokat biztosít, főként a 2010 előtti időszakhoz képest. Védelemre 1375 milliárdot, oktatási tevékenységekre 2378 milliárdot, egészségügyi kiadásokra 2669 milliárdot, kulturális tevékenységekre 572 milliárdot – sorolta Dömötör Csaba. Hangsúlyozta: mindeközben a baloldal támogatja a globális minimumadót, illetve azokat a szankciókat, amelyek súlyos megélhetési kockázatot jelentenek nemcsak a magyar, hanem az európai embereknek is. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.