„Nemcsak áhítani, hanem teremteni kell a békét” – százezrek zarándokoltak Csíksomlyóra

Udvardy György érsek szerint a pünkösdöt a nemzeti összetartozás méltóságában éljük meg.

Magyar Nemzet
2022. 06. 04. 13:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Szentlélek kiáradásának megünneplése gyűjt össze minket ezen az ősi Mária-kegyhelyen – kezdte csíksomlyói beszédét Udvardy György, veszprémi érsek, az idei búcsú szónoka. – Ünneplésünk pünkösdvárásban, a lélek adományainak kiáradásában, Máriához való ragaszkodásunkban, tőle való tanulásunkban, 

a nemzeti összetartozás méltóságában éljük meg

– jelentette ki beszédében az érsek. 

– Az idei zarándoklat jelmondata 

Béke és jóság!

– emlékeztetett Udvardy György, aki prédikációjában többször visszatért a jelmondatra. 

Egy alkalommal úgy értelmezte a tanítást: 

a béke Isten ajándéka, de a békét teremteni kell. Azt, hogy boldogok a békességben élők, a békességesek, úgy érthetjük helyesen, hogy boldogok, akik teremtik a békét.

Elmondta, hogy ilyenkor mindannyian a Szentlélek segítségét várjuk, aki megújít minket. – Igencsak rászorulunk segítségére – fogalmazott az érsek. Az egyházi elöljáró szerint a krisztusi értékekről való lemondás a halálunkat jelentené, de mi élni akarunk. 

Udvardy György veszprémi érsek szerint 

nemcsak áhítani, hanem teremteni kell a békét.

Hozzátette: a béketeremtés kockázattal is jár. Ferenc pápa 2019-ben Csíksomlyón mondott prédikációját idézve ugyanakkor hangsúlyozta: „aki kockáztat, azt az Isten nem hagyja magára. A békéért tehát kockáztatni kell, a békéért meg kell küzdeni”.

Úgy vélte: a béke mindig az igazságosság gyümölcseként születik meg, és boldogok a békességteremtők, akik képesek áldozatot hozni a békéért, nincs béke azonban a gonoszok számára. 

Az érsek a ferences jelmondatot idézve kijelentette: azzal munkálhatjuk a békét, ha tesszük a jót. Hozzátette: 

megszoktuk és úgy tekintjük, hogy a béke és a jóság jár nekünk, megillet bennünket. Pedig a jóért is, akárcsak a békéért meg kell küzdeni.

– Elsőként is, újból is, akár félremagyarázottan, megfélemlítetten is teszem a jót, szolgálom a mások javát. A békétlenségből, egy megromlott kapcsolatból nincs kiút pusztán a sérelmek, a vélt vagy valós igazságok ismételgetése vagy azok elismertetése utáni vágyam dédelgetése által – állapította meg. 

Úgy vélte: a csíksomlyói zarándokok feladata a béke teremtése, a jó kezdeményezése, 

és ez megkívánja a radikális döntést a jó és a rossz között, az élet és a halál között. Ferenc pápa buzdítását idézte: 

küzdelem, éberség, megkülönböztetés. 

Megjegyezte: a megszokott élet sok esetben meggyengítette az emberek küzdelemre való készségét. – Könnyű feladni, lemondani hagyományról, ünnepről, ünneplésről, találkozásról, családról, házasságról, gyermekről, idős szülőről, igazságról, kultúráról, nemzetről, a hit szerinti mindennapokról. A pápa szavaival élve ez nem más, mint lelki korrupció, egyfajta önelégült vakság. Indok persze mindig van, de ez gyengíti belső, hitből fakadó életünket, az örök életre való vágyunkat, elhomályosítja a végső ítélet valóságát, és ez nagyon veszélyes – állapította meg. 

Úgy vélte, küzdeni kell a jóért, ami az ember, a közösség, az egyház, és a nemzet javát szolgálja. A küzdelemhez pedig a hívő embernek erős fegyverei vannak az Istentől. 

Aki a Szentlélek erejébe vetett bizalom nélkül éli az életét, eleve elveszítette a küzdelmet. 

Udvardy György úgy fogalmazott, hogy a békét és a jót minden ember számára akarni kell, „de kiemelten azok számára, akikkel összeköt együvé tartozásunk, akikért különös felelősséggel tartozunk”.

– A pünkösd előtti szombaton tartott hagyományos zarándoklatra – melyet a világjárvány két éve után korlátozások nélkül rendezhettek meg – idén is 

százezrek érkeztek a csíksomlyói hegynyeregbe

– olvasható az MTI tudósításában. 

 A csíksomlyói búcsún külön köszöntötték a Kárpátaljáról érkezett zarándokokat.

Az idei búcsú pillanatait itt lehet visszanézni: 

Borítókép: Csíksomlyó, 2022. június 4. A labarumot és a kordont viszik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe Csíksomlyón 2022. június 4-én. (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.