Németh Szilárd: A jövő évi költségvetés az alacsonyan tartható rezsiköltségekről szól

A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára, és a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy a rezsiköltségeket az elmúlt tíz év árszínvonalán tartsák – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Forrás: MTI2022. 06. 26. 9:49
NÉMETH Szilárd; KÁSLER Miklós
Budapest, 2022. április 29. Németh Szilárd fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelõintézet új diagnosztikai épületének avatásán 2022. április 29-én. Mellette Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ukrajnai háborúra adott rossz, az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt háborús infláció rengeti meg a világot, az energiaárak az égbe emelkedtek

– jelentette ki Németh Szilárd ma reggel a Kossuth rádióban. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos leszögezte: a magyar kormánynak a haza védelmére és az emberek biztonságára kell koncentrálnia, nem engedhetik meg, a hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Jelezte:

A „négy stop” – a rezsi-, a benzinár-, a kamat- és az élelmiszerárstop – nélkül hat-hét százalékkal lenne magasabb az infláció Magyarországon. 

– A rezsicsökkentést teljes egészében fent kell tartani – jelentette ki Németh Szilárd, hozzátéve, hogy ez nem lesz egyszerű, mert a háború árnyékában vannak olyan érdekek, amik nem ezt szeretnék elérni. Érthetetlennek nevezte a brüsszeli szankciós politikát, és elmondta, hogy Magyarország a gázra kivetett szankciókat sem tudja támogatni. A politikus emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága miatt hozták létre a rezsivédelmi alapot, 

jövőre 670 milliárd forint befizetést várnak azoktól a cégektől, amelyek a háború következtében nem az előre tervezett profitot, hanem extraprofitot zsebelnek be. 

Így a költségvetés lehetővé teszi majd, hogy fenntartsák a rezsicsökkentést. 

A Ryanair légitársaság kapcsán azt mondta, senki nem vonhatja ki magát a magyar szabályozás alól, senki nem gondolhatja azt, hogy a magyar törvényeken kívül vagy felül áll. Jelezte, komoly fogyasztóvédelmi vizsgálat zajlik a céggel szemben és úgy vélte, hogy önmagáért beszél az a lenéző stílus, ahogy a légitársaság vezetése beszélt Magyarországról. 

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék is többször kritizálta a rezsicsökkentést, Németh Szilárd azt mondta: 

éppen azok emeltek ellene szót, akik 2002 és 2010 között elszabadították az energiaárakat.

Felidézte: akkor, amikor a gáz világpiaci ára csökkent, a Magyarországon külföldi kézben lévő szolgáltatók még jobban kizsebelték a háztartásokat, kiszolgáltatták a magyar embereket. 

Mint mondta, akkor – nyolc év alatt – tizenötször emelték a gáz és a villamosenergia árát, a gáz ára 206 százalékkal, az áram ára 97 százalékkal emelkedett. 

– Az ellenzék a kampány alatt, ahol tudta, fúrta-faragta a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc hülyeségnek, Márky-Zay Péter ostobaságnak titulálva azt – emlékeztetett. 

A kormánybiztos szemléltetésképpen elmondta, hogy 

az intézkedések nélkül a jelenlegi 115 forintos köbméterenkénti gáz piaci ára 565 forintba kerülne, az áram ára kilowattóránként 148 forintba kerülne a mostani 37 forint helyett. Az üzemanyagért a jelenlegi 485 forint helyett a 800 forint/liter piaci árat kellene fizetnie a lakosságnak. 

Németh Szilárd beszélt arról is, hogy egyedül Magyarországon fenntartható az árszínvonal és egyedül Magyarországon védi árstop az embereket.

Borítókép: Németh Szilárd (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.