Orosz Anna nekirontott az extraprofitadónak

A Momentum annak a Gyurcsánynak a hátán került be a parlamentbe, akinek a takarodását várták a közéletből.

Bákonyi Ádám
2022. 06. 13. 16:23
FÜRJES Balázs
Budapest, 2022. június 7. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz Anna napirend előtt arról beszélt: miután Berlinben elvégezte a közgazdaságtani mesterképzést, hazatért, hogy Magyarországért dolgozhasson. A Momentum képviselője hangoztatta: most azt látja, hogy az „oktatásban nincs egyetlenegy olyan mutató sem”, ami alapján büszke lehetne magára a kormány, amely rosszul bánik a beteg, kiszolgáltatott emberekkel. Szerinte a 2023-as költségvetési törvényjavaslatból kristálytisztán látszik, hogy minden ugyanúgy megy tovább, mint eddig. Nem lesz érdemi béremelésük a pedagógusoknak és az ápolóknak, nem lesz méltányos adópolitika. 

– Különadókat, vagy ahogy önök ma nevezik, extraprofitadót vetnek ki, hogy a vállalatok mögé bújva tereljék saját magukról a felelősséget abban, hogy mennyire nehéz lesz a magyar embereknek a válság, az infláció és a drága euró következményeit elviselni a következő időszakban – hangoztatta Orosz Anna. 

Azt ígérte, hogy a következő négy évben odaadással fog dolgozni egy olyan Újbudáért és egy olyan Magyarországért, ahol végre mindenki itthon érezheti magát.

– Gratulálok képviselő asszonynak, hogy elkezdte, majd befejezte közgazdaságtudományi képzését. Ez a frakciójában nem mindenkiről mondható el – mondta válaszában Fürjes Balázs. Az államtitkár Újbudával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: reméli, hogy megválasztott képviselőként Orosz el fog járni, hogy ne szűnjön meg a kelenföldi szolgáltató- és kereskedelmi központ. 

– Ez az ingatlanspekuláció akkor indult el, amikor ön alpolgármester volt, és a DK-s polgármesterrel közösen el akarták adni a központot, amit egyelőre a helyi civilek akadályoztak meg. Ha ön Újbudát képviseli az Országgyűlésben, akkor kérem, hogy mondjon határozottan nemet erre a privatizációra – mondta.

Fürjes felhívta a figyelmet arra, hogy a Momentum baloldali párttársai Németországban ugyancsak az extraprofitadóra vonatkozó törvényjavaslatot nyújtottak be a német parlamentben. 

– Önök mindig igazodni szoktak. Igazodni szoktak Brüsszelhez, igazodni szoktak Berlinhez. Ha most ezt mondják az önök elvtársai Berlinben, akkor legalább tőlük fogadják el, hogy ha tőlünk nem teszik ezt meg – fogalmazott. 

Az államtitkár végül emlékeztetett arra, hogy a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András azt mondta Gyurcsány Ferencről, hogy eltakarodhatna már a közéletből. Sőt, Orosz Anna is úgy fogalmazott, hogy egyik baloldali párt sem elfogadható számukra, egyikhez sem akarnak csatlakozni. 

– Ehhez képest Gyurcsány hátán kerültek be a parlamentbe. Soha nem sikerült ez még saját jogukból. Mindenesetre sok sikert kívánok az újbudaiak érdekeinek védelméhez – zárta szavait Fürjes Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.