Szijjártó Péter: A mezőgazdasági beruházások segítenek megoldást találni az új kihívásokra

A mezőgazdaság területén történő beruházások, mint amilyen a KITE Zrt. új, cseneji központja is, hozzájárulnak ahhoz, hogy az új világ senki által nem kívánt új kérdéseire és kihívásaira is segítsünk megtalálni a választ – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Újvidék melletti Csenejen.

Forrás: MTI2022. 06. 13. 16:17
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 8. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Révész Transz Kft. beruházásának bejelentésén a minisztériumban 2022. június 8-án. A logisztikai vállalat jövõ év végéig Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán épít raktárbázist mintegy 3,2 milliárd forint értékben, amihez az állam 1,4 milliárd forint támogatást ad, így segítve száz új munkahely létrehozását. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető nyitotta meg a KITE Zrt. szerbiai leányvállalata, a KITE Kft.  új logisztikai központját a vajdasági településen.

Szijjártó Péter közölte, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar minden vitán felül stratégiai ágazatnak számít. Ez a beruházás pedig egyszerre erősíti Magyarország és Szerbia gazdaságát és jelent újabb lendületet a magyar–szerb együttműködésnek. 

Hozzátette: Magyarország kormánya továbbra is készen áll arra, hogy a nagy magyar vállalatoknak a külföldi piaci részesedések növeléséhez támogatást biztosítson.

A miniszter rámutatott, hogy rendkívül vészterhes időkben élünk. Mint mondta, a dolgok megint úgy alakultak, hogy a Kelet és Nyugat közé szorult országoknak „történelmi jelentőségű kihívásokkal kell szembenézniük”. 

Hozzátette: azt senki nem tudja, mikor ér véget az ukrajnai háború, de az már most világossá vált, hogy 

ez a háború új korszakot nyitott a világban mind politikai, mind pedig gazdasági értelemben.

Szijjártó Péter szerint olyan új világrend jött létre a szemünk láttára, amelyben korábbi dogmák, természetesnek hitt igazságok dőltek meg. Mára már nem vehető természetesnek, hogy van energia és van élelmiszer tette hozzá.

Az ukrajnai háború alapvető ellátási kihívások elé állította a világot. 

Ebben az időszakban különösen felértékelődnek a stabil kapcsolatok, a kiegyensúlyozott együttműködés, a barátság és a stratégiai szövetség. Márpedig Magyarország és Szerbia kapcsolatait pontosan ezzel a négy kifejezéssel lehet a legjobban leírni

húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. Emlékeztetett arra, hogy a múlt pénteken „minden idők legjelentősebb és legszélesebb körű megállapodása jött létre Szerbia és Magyarország között, amellyel garantáltuk Szerbia energiaellátását az előttünk álló téli időszakra, és megerősítettük Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonságának garantálásában”.

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot, hogy Magyarország a mezőgazdasági exporton és a gépgyártáson keresztül segítséget tud nyújtani más országoknak abban, hogy az élelmiszer-ellátásuk biztonságban legyen.

A miniszter kiemelte, óriási rekordokat döntött a magyar–szerb kétoldalú kereskedelmi áruforgalom tavalyi, amikor 42 százalékos növekedést követően majdnem négymilliárd eurónyi forgalmat jegyzett a két ország. Az idei mutatók várhatóan még jobbak lesznek közölte Szijjártó Péter, mert 2022 első negyedévében a tavalyi első három hónaphoz képest két és félszeresére nőtt a  kereskedelmi forgalom. Ebből a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is nagymértékben kiveszi a részét, hiszen ebben a két ágazatban több mint 300 millió eurónyi kereskedelem jött létre a két ország között.

Hozzátette, hogy ennek a pozitív folyamatnak ad újabb lendületet a hétfőn átadott fejlesztés. 

A beruházás egymilliárd forintnyi nagyságrendet képvisel, amihez a magyar kormány a kifektetési stratégia keretében 478 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított

mondta Szijjártó Péter.

A magyarországi KITE Zrt. 2017-ben nyitotta meg szerbiai leányvállalatát KITE Kft. néven. A szerbiai cég legfontosabb feladata a legkorszerűbb mezőgazdasági technológiák bemutatása és képviselete a nyugat-balkáni országban. Ugyanezt a célt képviseli a cég most megnyitott cseneji, illetve a néhány napja megnyitott szávaszentdemeteri logisztikai központja is. A cég szerbiai terjeszkedését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség befektetési programja tette lehetővé.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Révész Transz Kft. beruházásának bejelentésén a minisztériumban 2022. június 8-án. A logisztikai vállalat jövő év végéig Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán épít raktárbázist mintegy 3,2 milliárd forint értékben, amihez az állam 1,4 milliárd forint támogatást ad, így segítve száz új munkahely létrehozását. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.