„Az MSZP politikai értelemben a haláltusáját vívja”

Mesterházy Attila: Az arroganciának, kiszorítósdinak lett az eredménye az egyszázalékos MSZP.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 07. 10. 17:20
MESTERHÁZY Attila
Budapest, 2021. június 1. Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka felszólal a veszélyhelyzettel összefüggõ átmeneti szabályokról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tudom, lehet-e még ilyet mondani a jelenlegi helyzetben, de úgy tűnik, annál is nagyobb a baj, mint ami kívülről látszik

– nyilatkozta az MSZP jelenlegi helyzetéről a Mandinernek adott interjúban Mesterházy Attila. A korábbi pártelnököt, miniszterelnök-jelöltet azután kérdezte meg a lap, hogy Ujhelyi István visszalépett a párt elnöki tisztjéért folytatott versenytől, mert, mint mondta, valakik világossá tették, hogy nem vele képzelik el az MSZP jövőjét, szerinte: „politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek”.

Mesterházy Attila úgy véli, az MSZP-ben még mindig azt hiszik, hogy belső hatalmi harcokkal, egymás kiszorításával, a személyes sértődöttségből fakadó bosszúhadjáratokkal meg tudják őrizni pozíciójukat a pártban. – Csak azt nem értik azok, akiknek most már Ujhelyi se volna jó, hogyha ezt játsszák, nem lesz párt! Ezt a széthúzást már nem éljük túl – hangsúlyozta az egykori pártelnök.

Az interjúban Mesterházy Attila úgy fogalmazott: már 2008–2009 óta lehetett tudni, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszak után el fogják veszíteni a választásokat. A biztos kudarc tudatában senki más nem kívánt vezető szerepet magának a szocialista pártban. Mint mondta, ő nem a veszélyre koncentrált, lehetőségnek fogta fel, azzal az ideológiai elképzeléssel, hogy a várható bukta után, a kormányzati teher nyomásától mentesen építsék át valódi szociáldemokrata párttá az MSZP-t. 

„Hiszen a baloldali–liberális kormányok alatt túl sok volt a neoliberális kormányzati elem, amellyel sokan nem voltunk kibékülve”

– vélte a politikus. 

Szerinte ma már az MSZP-seken túl senkit nem zavarna, ha eltűnnénk a süllyesztőben úgy, mint az MDF és az SZDSZ. A demokratikus normák kilúgozása pedig nem ma kezdődött a pártban, hanem a legutóbbi, 2020-as tisztújításkor. – Most is ugyanaz a cél, hogy ne lehessen radikális változásokat véghezvinni a MSZP-ben, mert az felborítja a status quót, és még a végén a vezetőknek vállalniuk kellene a felelősségüket. A párton belül uralkodó az arroganciának, kiszorítósdinak lett az eredménye az egyszázalékos MSZP – hangsúlyozta Mesterházy. 

Az MSZP politikai értelemben a haláltusáját vívja

– emelte ki az egykori pártelnök.

Arra a kérdésre, miszerint indul-e a pártelnöki posztért, nemmel válaszolt, ugyanakkor – mint mondta – Schiffer Andrással szívesen együttműködne, még ha nem is látja ennek jelenleg szervezeti kereteit.

 

Borítókép: Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka felszólal a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.