időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Ezúttal a NATO-ról terjesztenek valótlanságokat a Momentumban

MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM
2022.07.06. 18:34 2022.07.06. 18:50
Ezúttal a NATO-ról terjesztenek valótlanságokat a Momentumban

Valótlan állításokkal vezette félre az ATV nézőit a Momentum országgyűlési képviselője: Bedő Dávid azt állította, hogy az USA kivételével egyik NATO-tagország sem költ megfelelő összeget a haderejére. A valóság persze teljesen más. Különösen, ami a magyar helyzetet illeti.

Hamis információkat közölt a Momentum országgyűlési képviselője, Bedő Dávid, amikor arról beszélt az ATV Nap híre című július 6-i műsorában, hogy az Egyesült Államokon kívül egyik ország sem teljesíti a NATO-tagság kritériumát, miszerint a GDP két százalékát haderőfejlesztésre kell költeni. Sőt külön kiemelte, hogy Magyarország messze elmarad ettől.

A Momentum képviselőjének kijelentésével szemben az igazság az, hogy az Egyesült Államokon kívül Görögország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Lettország, Észtország, Horvátország és Litvánia is meghaladta a kétszázalékos kritériumot. Ami pedig a hazai viszonyokat illeti: Orbán Viktor is megerősítette a NATO madridi csúcstalálkozóján, hogy a jövő évi magyar költségvetésben a haderőfejlesztésre szánt források meg fogják haladni a NATO által elvárt szintet.

– A katonai célú kiadásainkat a tervezett 2024-es évnél egy évvel hamarabb, már 2023-ban felemeljük a kétszázalékos szintre, a nemzeti össztermék két százalékának szintjére. Ha lesz béke, akkor lesz újra gazdasági fellendülés – mondta Orbán Viktor a madridi csúcson készített Facebook-videójában.

Borítókép: Bedő Dávid, a Momentum vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló vitában 2022. június 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.