Foodpanda: A hatályos jogszabályok szerint kívánunk működni

A hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint kívánunk működni – válaszolta kérdéseinkre Juhász István, a Foodpanda magyarországi ügyvezetője. A céghez azután juttatott el kérdéseket a Mediaworks Hírcentruma, hogy forrásaink szerint egyes futárcégek trükköznének a kata adónemmel.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 07. 26. 10:03
null
Budapest, 2022. június 27. Egy foodpanda feliratú a megrendelt ételt melegentartó táskát viselõ motoros ételfutár ételt szállít Zuglóban. A foodpanda.hu a Delivery Hero Hungary Kft. tulajdonában lévõ online ételrendelési portál márkaneve 2021 októberétõl. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediaworks Hírcentruma úgy értesült, hogy a nagy ételkiszállító cégek kidolgoztak egy jogi megoldást, amellyel futáraik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályváltozása után is használhatnák a konstrukciót. Értesüléseink szerint a futárok a megrendelő magánszemélyekkel állnának szerződéses kapcsolatban, a kiszállító céggel nem. Ennek azért van jelentősége, mert a jogszabályváltozások nyomán a katát használó vállalkozások a jövőben nem számlázhatnának cégeknek, csupán magányszemélyeknek.

Értesüléseink nyomán kérdésekkel fordultunk a Wolthoz és Foodpandához, amelyek jelenleg a legnagyobb futárcégek a piacon. A Wolt ügyvezető igazgatója azzal hárította kérdésünket, hogy először a futárokat fogják tájékoztatni arról, hogy milyen adózási konstrukciókat dolgoztak ki.

A Foodpanda, mint azt Juhász István, a cég magyarországi ügyvezetője kiemelte, továbbra is a hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint kíván működni. Jelenleg vizsgáljuk a lehetőségeket. Az esetleges változásokról először futárpartnereinkkel fogunk majd kommunikálni, hogy egyéni helyzetük szerint meghozhassák a számukra legjobb döntést– mondta el Juhász István.

Az ügyvezető válaszából az következik, hogy valószínűleg nem a Foodpanda vizsgálja annak lehetőségét, hogy futáraik továbbra is a kata szerinti adózást választhassák, némi trükközéssel. Az ugyanis kérdéses, hogy az adóhivatal mit szólna a fentebb említett konstrukcióhoz, vagyis ahhoz, hogy a futárok a megrendelőkkel álljanak szerződéses kapcsolatban.A Foodpanda nem szervezett és ezután sem szervez résztvevőket a demonstrációkra – a futárpartnerek saját döntésük alapján vesznek részt az eseményeken és nyilvánítanak véleményt – szögezte le a cég ügyvezetője. Hozzátette: Megértjük minden katás adózó, így a futárpartnereink frusztrációját és aggodalmát is a jövővel kapcsolatban. Ezzel együtt, a demonstrációk nem okoztak és okoznak fennakadást a Foodpanda kiszállítási szolgáltatásában, sem a fővárosban, sem vidéken.

Borítókép: Egy Foodpanda feliratú a megrendelt ételt melegentartó táskát viselő motoros ételfutár ételt szállít Zuglóban (Fotó: MTVA/Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.