Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
Az Irakban szolgáló Hódosi Zoltán már a harmadik gyerekotthont látogatta meg

Hátrányos helyzetű fiatalokat motivál a magyar volt zsoldos

Szemán László János
2022.07.08. 09:47 2022.07.08. 10:17
Hátrányos helyzetű fiatalokat motivál a magyar volt zsoldos

Külvárosi csibészből előbb az araboknak, majd az oroszoknak dolgozó maffiózó lett Hódosi Zoltán, aki Irakban előbb zsoldosként tevékenykedett. Évek óta az Európai Uniónak dolgozik. Szabadságán pedig itthon gyerekotthonokat látogat, hogy motivációs tréningeket tartson.

Hódosi Zoltán külvárosi csibészből előbb az araboknak, majd az oroszoknak dolgozó maffiózó lett, 16 éves korától 24 éves koráig „rezgett a léc”, bármikor lecsukhatták volna, majd gondolt egyet, és 17 évvel ezelőtt elment Irakba biztonsági embernek, mondhatni: zsoldosnak. Ma Irakban az Európai Unió egyik projektjében diplomáciai személyvédelemmel foglalkozik. Általában két hónap szolgálat után repül haza Budapestre, szabadságra, ám azt sem tölti céltalanul: hátrányos helyzetű gyereknek tart motivációs előadásokat, hogy járható utat mutasson számukra a saját életét bemutatva.

– A mátraverebélyi tanodában tartottam néhány napja a legutóbbi motivációs előadást hátrányos helyzetű, többnyire roma gyerekek számára. Évek óta terveztem, hogy a magam módján megpróbálok segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeknek. 

A Deák téri kettős gyilkosság hallatán – amikor két fiatal banda összecsapott és halálra késeltek két fiút – fogant meg bennem a gondolat. A tragédia megrázott, mint minden normális értékrendű embert, hogy fiatalok kábítószer és alkohol hatására milyen tettre ragadtatják magukat. A történtek után sokáig előttem volt a késelő és a társtettesek arca, ekkor jöttem rá, hogy valamit tennem kell. Hátrányos helyzetű fiataloknak szeretnék utat mutatni példaként felhozva saját gyerek és fiatalkori történeteimet, amikor utcagyerek voltam és tombolt bennem a bizonyítási vágy, de hallgatva az ösztöneimre és megérzéseimre akkoriban öntudatlanul is mindig a helyes irányba terelt a sors. Még 2021 októberében sikerült az SOS Gyerekfalu lakóinak előadást tartanom,, ezt követte idén a bátonyterenyei tanoda, majd legutóbb Mátraverebély – mondta el lapunknak Hódosi Zoltán. A motivációs előadások a célkitűzésekről, a kitartásról, majd az ezzel járó sikerélményről és az önbizalom építéséről szólnak.

– Próbálok utat mutatni a gyereknek, hogy ne céltalanul bolyongjanak az életben, mindig legyenek apró céljaik, amelyek előreviszik őket és ha sikerült teljesíteni, tűzzenek ki újabbak, fokozatosan járva az útjukat. Fontosnak tartom, hogy a fiatalokat nem vigye el tévútra mindaz, amit a fogyasztói társadalomról látnak a közösségi médiában, hogy a környezet és a világ felszínes, külsőségekkel kompenzálnak az emberek. Sokkal fontosabb a szívvel-lélekkel elért sikerélmény, ami a személyiséget is építi – szögezte le Hódosi Zoltán.

Az előadásokat térítésmentesen tartja egyfajta jószolgálati tevékenységként.

Borító: Hódosi Zoltán gyerekek körében Mátraverebélyen (Fotó: Hódosi Zoltán archívuma)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.