Nagy István: Éppen most bizonyosodik be, mekkora igazság és mekkora erőfeszítés a rezsicsökkentés

A Párbeszéd rezsihazugságot emleget.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 19. 10:40
NAGY István
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször is rezsihazugságnak nevezte a rezsicsökkentést napirend előtti felszólalásában Szabó Rebeka. A Párbeszéd képviselője szerint a kormány ahelyett, hogy felújította volna a lakásokat, engedélyezte volna a szélenergiát és csökkentette volna az orosz energiafüggést, „Habony, Rogán és Finkelstein” politikai számításai alapján inkább „bedobta a rezsihazugságot”. – Erről most már kiderült, hogy 2014 és 2022 között, ez alatt a nyolc év alatt gyakorlatilag hét évig az energia tényleges piaci ára alacsonyabb volt, mint az önök rezsicsökkentett árai. Tehát az emberek igaziból rezsicsökkentés címen drágább energiára fizettek, mint ami a valóság volt – jelentette ki Szabó Rebeka, aki egyúttal azt javasolta, hogy az ország érdekében szakértőkből álló kormány alakuljon. 

Válaszában Nagy István a leghatározottabban visszautasította a rezsihazugság kifejezést.– Ha valamikor bebizonyosodik, hogy mekkora igazság és mekkora erőfeszítés maga a rezsicsökkentés, akkor az pont most van. Hiszen amikor látszik, mekkora probléma, hogy csak az átlagfogyasztás szintjét kell az embereknek fizetni, és csak a fogyasztás egész kis százalékát érinti majd a valóságos piaci ár, akkor tényleg hazugság a rezsicsökkentés? Vagy az, amit ön mond? – fogalmazott a miniszter. 

Hangsúlyozta: mindez bizonyíték arra, hogy a kormány előrelátóan, felelősen döntött a rezsicsökkentésről, és erőn felüli intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy a magyar családokat megvédje.

Az alternatív energiákkal kapcsolatban Nagy István kifejtette: ezeknél a természeti adottságainkon túl a technológiai fejlődést is fegyelembe kell venni. – A technológiai fejlődés azt jelenti, hogy hol tudjuk tározni azt az energiát, amely keletkezik akár a szél, akár a napenergiában. Vagy inkább még nekünk kell fizetni túltermelés esetén, hogy a nemzetközi hálózatba el tudjuk adni. Sokkal drágább ezért ez a természetes energia, mintha a hagyományos energiaforrásokból gyűjtenénk. Ezért nem preferálja a magyar kormány ennek a nagyobb mértékű elterjedését – mutatott rá. Szerinte a hangzatos szólamok igen messze állnak a valóságtól, és pontosan ezek függvényében kell nagyra becsülni és értékelni a kormány erőfeszítéseit, amelyeket a családok mindennapi életének könnyítéséért tesz. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.