Tusványos a nemzeti összetartozás műhelye

– A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a nemzeti identitás és a szuverenitásfelfogás egyedülálló műhelye – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedd délelőtt a székelyföldi Tusnádfürdőn július 19–24. között megrendezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjairól szóló sajtótájékoztatón Budapesten. Az idei rendezvényen Orbán Viktorral, Tőkés Lászlóval, Marco Rossival, számos külföldi vendéggel és neves együttesekkel is találkozhatunk majd.

2022. 07. 05. 14:46
NÉMETH Zsolt; TORÓ T. Tibor
31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – Sajtótájékoztató Budapesten Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

»Van ami örök« – ez az idei szabadegyetem mottója, amely azt jelenti hogy léteznek még az életben időtálló dolgok. Ilyen a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor is. A nemzeti összetartozásnak, élni akarásnak egyedülálló műhelye

– nyilatkozta Németh Zsolt kedd délelőtt a székelyföldi Tusnádfürdőn július 19–24. között megrendezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjairól szóló sajtótájékoztatón Budapesten. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta, Tusnádfürdőn idén több tízezer érdeklődővel számolnak, akiket 27 sátor és négyszáz program vár majd. Németh Zsolt kiemelte, hogy a szövetségépítés platformjaként is tekintenek Tusványosra. 

 

Orbán Viktor és Tőkés László is elfogadta a meghívást

A politikai programokról szólva elárulta, Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is elfogadták a meghívást. Kifejtette, sok ellenzéki politikust invitáltak a rendezvényre, akik szintén jelezték, hogy eljönnek. 

Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László a 2019-es szabadegyetemen. Forrás: Hír TV

A párbeszédre való nyitottság mindig jellemző volt ránk

– tette hozzá. Mint mondta, egy párpolitikai kerekasztalt is rendeznek, ahol Molnár Zsolt (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP), Nacsa Lőrinc (KDNP) és Kocsis Máté (Fidesz) magyar parlamenti képviselők fognak eszmét cserélni. Az európai jövőképről Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Varga Judit magyar igazságügyi miniszter beszélgetnek majd. Németh Zsolt elárulta, a Kárpát-medence minden területéről érkeznek majd delegációk. De várnak vendégeket Lengyelországból, Észak-Macedóniából, Izraelből és Amerikából is.

 

Tér a futball szerelmeseinek is

Németh Zsolt elárulta, az idei rendezvény nagyszínpadán, a Petőfi színpadon fellép a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, a Tankcsapda, a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is. Hozzátette: a sportvilágból is számos résztvevőre számítanak, 

köztük Marco Rossira, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányára, valamint Világi Oszkár (DAC), Diószegi László (Sepsi OSK) és Zsemberi János (Topolya TSC) labdarúgóklub-tulajdonosra is.

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke örömét fejezte ki, hogy 2019 után, a koronavírus-járvány miatti két év kihagyást követően ismét meg tudják tartani a szabadegyetem programjait. 

 

Négy témakör

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a rendezvényt olyannak szeretnék megtartani, amilyennek az alapítók megálmodták. Az idei beszélgetések négy nagy témakört érintenek: 

a szomszédban zajló háborút, Európa jövőjét, a gazdasági és környezeti válságot, valamint a nemzetpolitikát.

 Emellett szó lesz még az erdélyi magyarokat érintő témákról is, többek között az autonómiáról és a romániai kisebbségi kérdésről. Tájékoztatása szerint a fő programoknak, beszélgetéseknek a Lőrincz Csabáról elnevezett sátor, a nemzetpolitikai témáknak a Bethlen Gábor Alapítvánnyal partnerségben kialakított Bethlen Gábor-sátor, a külpolitikai rendezvényeknek a Bánffy Miklós-sátor ad helyet, és együttműködnek a Hagyományok Házával is. 

Borítókép: Toró T. Tibor, Németh Zsolt, Tárnok Mária (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.