időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Párbeszéd: A súlytalanok helyére a láthatatlanok léptek

Vizvári Soma
2022.07.12. 08:21 2022.07.12. 12:02
Párbeszéd: A súlytalanok helyére a láthatatlanok léptek

A Demokratikus Koalíción kívül minden párt identitás- és vezetőválságban szenved – vélekedett a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint a Párbeszéd elnökcseréje nem lesz nagy hatással a baloldalra.

– A jelenlegi vezetéscsere nem fogja felkavarni a baloldali politika állóvizét, főleg, hogy a két új társelnök ismertségben messze elmarad a két korábbi elnöktől. Azaz, ahogy a Momentumnál láthattuk, itt is súlytalan vezetőket cseréltek láthatatlanokra – kommentálta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Párbeszéd hétvégi tisztújítását.

Mint ismert, a baloldali mikropárt vasárnapi kongresszusán Szabó Rebekát és Tordai Bencét választották társelnököknek, miután a korábbi két vezető, Karácsony Gergely és Szabó Tímea már jóval a tisztújítás előtt bejelentette, nem indul újra a posztért.

A lapunknak nyilatkozó politológus hétfőn gyorselemzést közölt a Facebook-oldalán, melyben a régi és új társelnökök ismertségi adatait is összehasonította.

„A két új társelnök közösségi médiás elérése 84–88 százalékkal alacsonyabb, mint elődjeiké. A korábbi férfi társelnöknek, Karácsony Gergelynek 305 ezer követője volt, míg az új, Tordai Bencének csak 48 ezer. Ez 84 százalékos csökkenés. Szabó Tímea 164 ezres követői táborához képest elenyésző Szabó Rebeka húszezres követése” – írta. Talabér Krisztián lapunknak kifejtette, a Párbeszéd nem egy valódi képviseleti, hanem egy költségvetési karrierpárt, parlamenti jelenlétét soha nem a társadalmi támogatottságának köszönhette, hanem a nagyobb pártokkal kötött alkuknak.

Az elemző felhívta a figyelmet a Nézőpont Intézet legfrissebb, június végén publikált kutatására, mely szerint a Párbeszéd támogatottsága egy százalék, amely önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy a mikropárt egyedül bejusson a parlamentbe.

Említésre méltó, Tordai Bence a Mediaworks Hírcentrumának hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a Párbeszéd egy választáson egyedül indulva akár öt-tíz százalékot is elérhet. Ezzel szemben a párt frakciójában ülő Mellár Tamás azt mondta, nagyon sokat kell tenni annak érdekében, hogy politikai tényező legyen a párt, sőt ennél is messzebb ment, szerinte egyik ellenzéki párt sem tényező.

Szabó Rebeka egyébként korábban, Karácsony Gergely zuglói polgármestersége idején alpolgármester volt a kerületben. Lapunk felvetésére, miszerint ez jelentheti-e ez azt, hogy Karácsony embere lett a Párbeszéd új társelnöke, az elemző azt válaszolta: – Egy Párbeszéd méretű párt esetében téves útra vezethet, ha túlbecsüljük a belső kapcsolatrendszer jelentőségét. 

Amit viszont fontos látni, hogy a választás óta a Demokratikus Koalíción kívül minden párt identitás- és vezetőválságban szenved, az április 3-át megélt pártelnökök Gyurcsány Ferencen kívül egytől egyig megbuktak. Ez azt jelzi, hogy egyedül Gyurcsány Ferenc képes stabilitást mutatni a baloldalon, félreérthetetlenül jelezve, hogy mai napig ő a baloldal vezére 

– vélekedett Talabér Krisztián.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.