Sikeres a maffiák elleni magyar–szlovák rendőri együttműködés

A pozsonyi maffia Rajkán múlt héten lefoglalt fegyverarzenálja volt a legutóbbi sikeres együttes akciója a magyar és a szlovák rendőröknek. Különösen a szervezett bűnözés elleni fellépésben gyakorlatilag napi szinten dolgozik együtt a KR NNI és szlovák megfelelője, a NAKA.

2022. 07. 23. 8:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitathatatlanul sikertörténet a magyar és a szlovák rendőrség szoros együttműködése a szervezett bűnözői csoportok felszámolásában. Világszerte felkeltette a figyelmet a Parketár-akció, amelynek során szlovák irányítással, osztrák és magyar közreműködéssel felszámolták a pozsonyi drogmaffiát. 

Mint beszámoltunk róla, a Bécsben megtelepült mexikói és román drogkartellekkel együttműködő pozsonyi maffia utáni szlovákiai nyomozás egyenesen Rajkára vezetett. Itt a szerb származású szlovák állampolgár, Dusan Skondrics birtokán hatalmas fegyverarzenálra bukkantak a TEK műveleti egységeivel megtámogatott magyar nyomozók. A jelenlegi adatok szerint az illegális fegyverek nem ukrajnai „segélyfegyverek”, ám szlovákiai hatástalanított, majd visszaalakított fegyverek mellett amerikai, brit, német és olasz gyártmányú fegyverek is vannak a lefoglalt 59 éles lőfegyver között. 

Nem véletlen, hogy a fegyverek eredetét az Europol, a szlovák, a magyar és az osztrák társszervek mellett az amerikai FBI is vizsgálja. 

A szlovák Narodna Kriminálna Agentura (NAKA – Nemzeti Büntetőügynökség) koordinálta drogmaffia elleni akció során hét szlovák és négy osztrák gyanúsítottat tartóztattak le, összesen tizenhat bandatagot vontak büntetőeljárás alá.

Magyarországon Dusan Skondricsot és feleségét gyanúsítják lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaéléssel, az illetékes magyar nyomozási bíró harminc napra le is tartóztatta őket.

Fotó: Szemán László János

A NAKA és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szervezett bűnözés elleni nyomozói folytatják a Parketár-akcióban is az együttműködést. Úgy tudjuk, a NAKA a napokban Dunaszerdahelyen végzett kutatást az üggyel kapcsolatban, annak eredményét a nyomozási érdekekre figyelemmel egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. 

Hazánkban is további nyomozati cselekmények várhatók. Azt például egyelőre nem lehet tudni, hogy a pozsonyi maffia rajkai fegyverraktárából jutott-e fegyver a magyar maffiózókhoz.

Kérdés például, hogy az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlásban való részvétellel, valamint gyerekkori barátja, bűntársa, Döcher György és annak bolgár testőre meggyilkolásával megalapozottan gyanúsított, a szlovák és a magyar szervezett bűnözéshez ezer szállal kötődő, Turekként ismert D. Alex a rajkai lerakatból jutott-e fegyverekhez. A NAKA nyomozói szerint ez nem zárható ki. Megírtuk: Turek egyik volt embere megmutatta a nyomozóknak, hogy melyik luxusvilla teraszába van bebetonozva nagyobb mennyiségű lőfegyver. A hatóságok eddig nem cáfolták, hogy a megtalált fegyverek között Dunaszerdahelyhez köthető is van.

A Magyar Nemzet korábban elsőként számolt be Turek elfogásáról. A KR NNI nyomozói TEK-támogatással fogták el az eredetileg H. Sándorként anyakönyvezett Tureket a pasaréti bisztróban. 

Turek, azaz D. Alex szlovák fogságban. Fotó: Paraméter.sk

Gyanúsított-társát, a szlovákiai Bodoky Károlyt a német hatóságok fogták el magyar nemzetközi körözés alapján. A KR NNI 2020-ban vette elő ismét az 1999-es Döcher-féle kettős gyilkosságot. A Csontkezűként ismert Döchert, valamint testőrét, „Bolgár” Misit Döcher presszójában lőtte agyon egy bérgyilkos, a megalapozott gyanú szerint Bodoky Károly, Turek megbízásából. Bodoky a csallóközi hírhedt Sátor-maffia tagja volt. Sátor Lajos embere szívességet tett Tureknek, aki a Sátor-klánnal működött együtt, a klán még élő tagjai szerint jó barátságot ápolt a 2010-ben saját embere által kivégzett Sátor Lajossal. A megalapozott gyanú szerint Turek is ott volt 1999 márciusában Dunaszerdahelyen, a Fontana bárnál, ahol az ellenlábas maffiát, a Pápay-klánt fejezték le, miután az eddig adatok szerint Bodoky, Turek és az azóta elhunyt Szamaránszky Árpád szitává lőtte Pápay Tibort és kilenc alvezérét. A rendőrök szerint Tureknek a mészárlásban való részvétele a Döcher-gyilkosságért cserében történt. Bodoky azóta a helyszínen, Dunaszerdahelyen meg is mutatta, hogyan történt pontosan a mészárlás.

Borítókép: A dunaszerdahelyi mészárlás helyszíne (Fotó: Szlovák Rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.