időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Újra van víz mindenhol Solymáron

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.02. 16:16 2022.07.02. 16:32
Újra van víz mindenhol Solymáron

– Szombat reggel Solymár minden részén volt és jelenleg is van víz – jelentette be Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Az eseményen kiderült, hogy a problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány okozta, hanem a megnövekedett fogyasztás, ami miatt a hálózat nem tudta a vizet a megfelelő ritmusban utántölteni a tározóba.

A problémát négy vízszállító autóval kezelték, ezek közül kettőt a szolgáltató, kettőt a Magyar Honvédség biztosított. A vízszállítók – amelyek éjjel-nappal dolgoznak – egy óra alatt 32 köbméternyi vizet tudnak a tározóba vinni. További különböző műveleteket hajtottak végre, hogy újra legyen megfelelő mennyiségű víz a községben.

Az országgyűlési képviselőt arról tájékoztatták, hogy a Solymárt ellátó négy víztározó közül egynél szivárgást észleltek, de a szakemberek szerint ez nem nagy mértékű, a problémát elhárítják, így a környéken továbbra is van víz. Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen. A cél a probléma tartós kezelése, a legfontosabb, hogy ne fordulhasson elő, hogy napokig nem jut valaki vízhez. 

– Folynak a tárgyalások a szakemberekkel arról, hogyan lehet a problémát tartósan kezelni. A rövid távú megoldást egy 500 millió forintos beruházás (egy pluszvezeték kiépítése) jelentené; ez akár a jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése, ami 16 milliárd forintba kerülne

– fűzte hozzá.

Az utóbbi beruházás kapcsán megjegyezte, hogy erre a forrás rendelkezésre áll, a szolgáltatóval és a szakemberekkel arról tárgyalnak jelenleg, miként lehetne felgyorsítani a munkálatokat. Az államtitkár arra kérte a vízkorlátozással érintett települések lakosait, hogy csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. Ezek a települések: Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván és Csobánka.

Borítókép: Menczer Tamás (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.