időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Várják a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.06. 20:49 2022.07.06. 20:58
Várják a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra

– Várják a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra – hívta fel a figyelmet Durgó Tamás, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának (MH KIKNYP) megbízott parancsnoka az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Hozzátette: 18 és 65 év között mindenkit várnak, aki szeretné megszerezni az általános honvédelmi alapismereteket, megtapasztalná a Magyar Honvédség mindennapjait. 

Kiemelten szeretnék megszólítani a fiatalokat, akiknek a felsőoktatási felvételinél többletpontokat is jelent az önkéntes katonai szolgálat.

Mint mondta, a mostani kiképzések szeptember 5-én indulnak. Az első két hónap általános alapkiképzés. A második – négy hónapos – szakaszban a résztvevők választhatnak, hogy milyen kiképzésben kívánnak részesülni. Folytatható az alapkiképzés, de akár műveleti besorolású katonai szervezetet is lehet választani. 

– Utóbbi keretében akár harckocsizó-, ejtőernyős- vagy búvárgyakorlatot is lehet szerezni – ismertette a lehetőségeket az alezredes, de szerinte valószínű, hogy az utóbbiak helyőrségváltást is jelentenek.

Durgó Tamás hangsúlyozta, hogy a résztvevők juttatása az első két hónapban megegyezik a mindenkori minimálbér összegével. Akik különleges műveleti besorolású alakulatot választanak, azok bruttó 260 ezer forintot kapnak. Emellett jogosultak lesznek többféle ellátásra, költségtérítésre.

A hat hónapos kiképzés végén a résztvevők további hat hónappal folytathatják a kiképzésüket. Aki civil pályát választ, az a Magyar Honvédség tartalékos állományába kerül. Dönthetnek úgy is, hogy a Magyar Honvédségnél hivatásos vagy szerződéses katonaként szeretnének szolgálni – jelezte a parancsnok. Emellett megjegyezte, hogy az elmúlt években az önkéntes tartalékos katonák közül több mint ezren döntöttek úgy, hogy hivatásos vagy szerződéses szolgálatot vállalnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.