DK-s belharc zajlik a pozíciókért Óbudán

Szeptember elején időközi választás lesz Óbudán, a Gyurcsány-párt egykori helyi elnöke, a volt alpolgármester ugyanis lemondott a mandátumáról. Az okok közt vélhetően a baloldali pozícióharcok is közrejátszhattak.

2022. 08. 12. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc és az általa irányított Kiss László polgármester egy korábban fideszes színekben politizáló, most a DK-ba frissen belépett jelöltet állítottak a szeptemberi időközi választásra

 – reagált a DK-s óbudai belháborúra Gyepes Ádám, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője. Kiderült ugyanis, hogy a szeptember eleji óbudai időközi választáson az ellenzék – leszámítva a Jobbikot – a DK-s Kappeller Zsuzsanna nyugdíjas óvónőt indítja. A Mandiner cikke emlékeztetett: a politikus az 1990–94 közötti ciklusban még fideszes önkormányzati képviselő volt. Gyepes Ádám szerint érdekes lesz látni, hogy a baloldali érzelmű választók hogyan fogadják majd el az új jelöltet. Hozzátette: 

az ország­gyűlési választásokon Márki-Zay Pétert is úgy próbálták beállítani, mint aki meg tudja szólítani a konzervatív szavazókat, végül azonban azt láthattuk, hogy ez inkább a sajátjaik otthon maradását idézte elő.

Arról, hogy miért kell Óbudán időközi választást tartani, a Mandiner cikke úgy fogalmaz, hogy Hazai Iván András DK-s önkormányzati képviselőnek elege lett az MSZP-ből a Gyurcsány-pártba átnyergelt polgármesterből, ezért lemondott. Még májusban Hazai bejelentette, hogy lemond a mandátumáról, ezért lesz kénytelen az ­óbudaiak egy része a nyár végén az urnákhoz járulni.

Az, hogy a DK-s politikus lemondott, nem volt váratlan fejlemény, hiszen már korábban is történtek botrányos ügyek az ottani baloldali összefogásban. A Mandiner emlékeztetett: nem sokkal a 2019-es választás után a szocialista Kiss László polgármester – XVIII. kerületi kollégájával, Szaniszló Sándorral együtt – az MSZP-ből átigazolt a DK-ba, ami komoly feszültséget okozott a két kerületben.

A Mandiner szerint vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy Óbudán a korábbi helyi elnök és volt alpolgármester Hazai és Rózsa László Péter önkormányzati képviselő ki is lépett a DK-ból. Hazai az elmúlt hetekben több interjúban kijelentette, attól kezdve, hogy távoztak a Gyurcsány-pártból, ellehetetlenítették és ellenségnek tekintették őket, ha valamit kritizálni mertek, csak gúnyos választ kaptak, és megtiltották a hivatali dolgozóknak, hogy szóba álljanak velük.

Borítókép: Kiss László polgármester, Kappeller Zsuzsanna és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Facebook/Csikósné Mányi Júlia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.