Az időközi választások is szítják a feszültséget a baloldalon

Szeptember 4-én Óbudán, két héttel később pedig Újbudán is időközi önkormányzati választásokat tartanak, ahol a Fidesz–KDNP és a baloldal jelöltjei is megméretik magukat. Míg a III. kerületben Kappeller Zsuzsanna egyértelműen a baloldali összefogás támogatását élvezi, a XI. kerületben a DK és a Momentum között több konfliktust okozott a képviselőjelöltek kiválasztása.

2022. 07. 27. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai Iván András lemondása miatt az ősz elején időközi választásokat tartanak a III. kerület 2. számú egyéni választókerületében, ahol a Fidesz–KDNP színeiben Csikósné Mányi Júlia, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnöke indul, a riválisa pedig a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Kappeller Zsuzsanna a helyi elnökség tagja lesz.

Óbuda-Békásmegyer egykori alpolgármestere egyébként azért lépett ki a III. kerületi önkormányzat testületéből, mert úgy érzete, a Gyurcsány-párttal való szakítását követően gyakorlatilag ellenséggé vált a hivatalban, és a választókörzetének igényelt támogatásokat sem kapta meg. 

Hazai Iván András akkor kijelentette: nem kíván nyomógomb lenni Kiss László polgármester testületében, kilép az önkormányzatból, a továbbiakban pedig Rózsa László Péter önkormányzati képviselő munkáját fogja segíteni. 

A volt képviselő egyébként jelenleg Rózsáné Gulyás Dóra mellett kampányol, aki szintén megméreti magát szeptember 4-én. Meglátásaikat és céljaikat tekintve egyébként a független képviselőjelöltként induló Rózsáné Gulyás Dóra és Csikósné Mányi Júlia is úgy véli: az óbudaiak csalódtak a jelenlegi vezetésben, akik nem hajlandók foglalkozni a mindennapi problémákkal. A kormánypártok jelöltje továbbá hangsúlyozta:

az önkormányzat ahelyett, hogy a kormányzattal veszekszik, a lakóközösségeket segíthetné abban, hogy el tudják végezni a szükséges szigetelési munkálatokat és a nyílászárócseréket, amellyel jelentősen vissza lehetne fogni az energiafelhasználást és a rezsiköltségeket. Véleménye szerint a fővárosi önkormányzattal is több párbeszédre lenne szükség olyan égető ügyekben, mint a K-híd és a Gázgyári lakótelep felújítása, ahol a több mint harminc üresen álló lakást is a családok rendelkezésére kellene bocsátani.

Újbudán ugyanakkor teljesen más a helyzet. A baloldal III. kerületi jelöltjével ellentétben – aki egyértelműen a baloldali összefogás támogatását élvezi – a XI. kerületben a Momentum és a Demokratikus Koalíció Orosz Anna és Bedő Dávid utódaink kiválasztása miatt is egymásnak esett, a kialakult vita miatt pedig május 25-én a Fővárosi Közgyűlést is el kellett napolni. Mint ismert, miután az áprilisi országgyűlési választásokon a két újbudai momentumos képviselő parlamenti mandátumot szerzett, Újbudán a lágymányosi és a gazdagréti-sasadi egyéni választókörzet is megüresedett. Mivel azonban a parlamentbe kerülő Orosz és Bedő is a Momentum színeiben politizál, így őket illette a jelöltállítás joga.

A DK-nak viszont nem állt érdekében, hogy Budapest legnagyobb kerülete a momentumos fellegvár legyen, így nem akarta betartani a korábbi megállapodást. Megjegyzendő azonban, hogy a jelöltállítási küzdelem főként csak presztízsharc volt, hiszen a XI. kerület baloldali testületi többsége mindenféleképpen biztosított lenne. A DK akciója tehát nem volt más, mint Gyurcsányék országos szintű törekvéseinek helyi megnyilvánulása. 

A viaskodó pártoknak végül sikerült kompromisszumot kötniük, így Újbudán a lágymányosi 5-ös körzetben Devecseri Mátyás, a gazdagréti-sasadi 14-es számú körzetben pedig Lados Tamás is DK-s konkurencia nélkül indulhat az időközin. Lados egyébként a Momentum újbudai elnöke, és átláthatósági biztosként dolgozott az önkormányzatban. A Fidesz–KDNP a Gazdagrét-Sasad-sashegyi körzetbe a párt újbudai alelnökét, Elekes Tamást, Lágymányoson pedig Jankó Istvánt indítja szeptember 18-án.

Borítókép: (Balról) Lados Tamás, Gelencsér Ferenc és Devecseri Mátyás (Fotó forrása: Facebook/Devecseri Mátyás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.