Egészségügyi problémákat is okozhat a hőség

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 08. 05. 6:46
null
Budapest, 2022. július 20. Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derült, száraz időre számíthatunk.Elsősorban az Észak-Dunántúlon helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél – írja a Met.hu. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Késő estére többnyire 21 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Az ország legnagyobb részén felhőtlen lesz az ég, de az északnyugati, nyugati határszélen már megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem várható. Az Észak-Dunántúlon a hidegfront érkeztével az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken ennél hűvösebb, az Észak-Dunántúlon enyhébb lesz a hajnal.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula – írja a Köpönyeg. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Borítókép: Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.