A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök egyedülálló államférfi Európában, akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek – hangsúlyozta Porfirije pátriárka.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 05. 11:15
ORBÁN Viktor; SZENT SZÁVA
A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereszténység védelmében Európa-szerte tett erőfeszítéseinek, a keresztény értékek előmozdításának, valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásának elismeréséül Porfirije szerb ortodox pátriárka a Szent Száva Érdemrend arany fokozatával tüntette ki Orbán Viktort a Karmelita kolostorban. A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint a kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka eképpen fogalmazott:

Orbán Viktor miniszterelnök egyedülálló államférfi Európában, aki »harcol Európa lelkéért«, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

A Szent Száva Érdemrend arany fokozatának átvétele után a kormányfő beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. 

Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni

 – mutatott rá. 

ORBÁN Viktor; SZENT SZÁVA
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szent Száva (1174–1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Porfirije szerb ortodox pátriárka átadja a Szent Száva Érdemrend arany fokozata kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöknek a Karmelita kolostorban. A háttérben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.