időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Bő háromszázmilliót költenek Budapest születésnapjára

Harangozó Éva
2022.09.27. 17:56 2022.09.27. 18:51
Bő háromszázmilliót költenek Budapest születésnapjára

Maratoni tanácskozásra lehet számítani a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésén. A képviselők megtárgyalják többek között az M3-as metróvonal infrastruktúrájának rekonstrukciójáról szóló javaslatot. Sajtóhírek szerint az előterjesztés az áramellátási és biztosítóberendezési rendszerek, valamint a metrószerelvény vezérlési rendszerei közötti műszaki kapcsolatrendszer szabályozásáról szól. Ezek mellett tárgyalnak majd az egyes budapesti ingatlanoknak a magyar állam tulajdonába és Budapest  V. kerület önkormányzata vagyonkezelésébe kerülésével kapcsolatos kérdések rendezéséről, amely több közterületet érint. 

– A főváros önkormányzata jóformán egyáltalán nem látta el a Vörösmarty és a Podmaniczky Frigyes tér üzemeltetését

– nyilatkozott az üggyel kapcsolatban még júliusban a belváros önkormányzata, miután kiderült: Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a fővárosi önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében, miután a parlament négy budapesti közterület államosításáról döntött. A belvárosi önkormányzat akkor lapunknak kiemelte: a kormány a Podmaniczky tér és a Vörösmarty tér a belváros önkormányzata általi megújítására jelentős anyagi forrást biztosított. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a megújított terek 2019. évi átadását követően a főváros önkormányzata teljesen elhanyagolta az üzemeltetésüket.

Tárgyalnak Budapest egyesítésének 150. évfordulójával kapcsolatos programsorozatról is. Úgy tudni, a rendezvények két éven keresztül tartanának, 2022. november 17-e és 2024. november 17-e között. A nagyobb programok és a városmarketing kidolgozása a Budapest Brand Zrt. feladata lesz. Úgy tudni, a rendezvénysorozatra a főváros 2022-ben 320 millió forintot különített el. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. június 29-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.