Korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány

A területfejlesztési miniszternek egy teljesítménymérési keretrendszert is ki kell dolgoznia.

Magyar Nemzet
2022. 09. 06. 9:05
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. szeptember 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) az őszi politikai időszak első kormányülését tartja a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án. A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Nagy István agrárminiszter (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korrupcióellenes, független hatóság létrehozásáról döntött a kormány, „amely beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra” – jelent meg az erről szóló határozat a Magyar Közlöny hétfői számában.

Mint ismert, a kormány júliusban vállalta, hogy létrehoz egy független, korrupcióellenes hatóságot és egy korrupcióellenes munkacsoportot azért, hogy hazánk hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Az új hatóság feladata „az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása” lesz. 

A határozat szerint a kormány szeptember 30-ig tesz javaslatot az Országgyűlésnek az új, korrupcióellenes hatóság felállításáról szóló törvény megalkotására, aminek elfogadása után az új testület még 2022. november 21-e előtt létrejöhet. A határozat azt is kimondja, a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy december 1-jéig ismét létrehozzák a korrupcióellenes kunkacsoportot, amiben „kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt”, a működéséhez pedig a független korrupcióellenes hatóság nyújt majd adminisztratív támogatást. 

A koronavírus miatt létrehozott helyreállítási alappal kapcsolatban a kormány szerint még idén megállapodhatnak. 

Szintén hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint a kormány arról is döntött, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért, felhasználásért felelős miniszternek gondoskodnia kell „a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer létrehozásáról és működtetéséről”, valamint meg kell vizsgálnia „az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait”.

A miniszternek mindehhez gondoskodnia kell „a teljesítménymérési keretrendszer létrehozásában és működtetésében közreműködő, a hazai közbeszerzések területén tevékenykedő, független nem kormányzati szervezetek és közbeszerzési szakértők kiválasztásáról” is, akiknek véleményét és javaslatait figyelembe kell venni.

A határozat szerint a teljesítménymérési keretrendszert november 30-ig kell létrehozni, azután pedig minden év február 28-ig közzé kell tenni az eredményeket az elektronikus közbeszerzési rendszer felületén. 

Borítókép: A magyar kormány (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.