Rendőrállami intézkedésektől tartott az Action for Democracy tanácsadója Budapesten

A nemzetközi sajtó hazánkról szóló álhírei alapján a hatóság vegzálásától tartott Budapesten az Action for Democracy tanácsadó testületének egyik tagja. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Simon Cheng még az interjú időpontjában is amiatt aggódott, hogy a visszaútján, a reptéren feltartóztathatják és kikérdezhetik. A Londonban élő hongkongi arra is kitért, hogy az Action for Democracy vezetője személyesen biztosította arról, hogy anyagilag nem támogatnak pártokat és más politikai kötődésű szervezeteket. Korábban azonban Márki-Zay Péter maga mondta el, hogy a mozgalma több száz millió forintot kapott az Action for Democracytól, s a pénzből a Gyurcsány-koalíció kampányát is finanszírozták.

Munkatársunktól
2022. 09. 22. 13:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor leszállt a gépem Budapesten, attól tartottam, hogy már a reptéren feltartóztatnak és kihallgatnak számolt be róla a Magyar Nemzetnek Simon Cheng, a Soros Györgyhöz köthető Action for Democracy tanácsadói testületének egyik tagja. Bár a Londonban élő hongkongi emigráns természetesen semmi ilyesféle atrocitással nem találkozott, a hongkongi tapasztalatai és a hazánkról kialakított képe alapján továbbra is ideges volt amiatt, hogy a hazaútján esetleg mégis elbeszélgetnek vele a hatóság emberei.

 

A nemzetközi balliberális sajtó részben torz, részben hamis beszámolói alapján Simon Cheng még a személyes biztonsága miatt is aggódott.

 

Magyarországot ugyanis annyira migránsellenesnek gondolta, hogy azt feltételezte, akár inzultusok is érhetik a külföldi mivolta miatt. Természetesen indulás előtt tájékozódtam a magyarországi viszonyokról a személyes tapasztalatokkal rendelkező ismerőseimtől. Bár ők megerősítették, hogy nem fognak zaklatni azért, mert külföldi vagyok, de mégis izgultam egy kicsit fejtette ki a tanácsadó. Mint korábban egy cikksorozatban beszámoltunk róla: a nyugati sajtó jelentős része a különböző liberális jogvédő szervezetek befolyása alatt áll, és gyakorlatilag a globális progresszív hálózatok szócsöveként működik. Nem ritka jelenség, hogy az NGO-k lefizetnek újságírókat, vagy hamis információkat tartalmazó háttérinformációkkal látják el őket a jobboldali vezetésű országok lejáratásra. E folyamat eredményekképpen a nemzetközi fősodratú médiában számos álhír kering Magyarországról is. Ennek egyik legemlékezetesebb példája, amikor Christiane Amanpour, a CNN sztárriportere hamisan állította a Szijjártó Péterrel készített interjúban, hogy a magyar kormány felfüggesztette a parlament működését.

Mindezek alapján Simon Cheng hazánkkal kapcsolatos tájékozatlansága sem túl meglepő, ám annál aggályosabb, hiszen az Action for Democracynál az is a feladatai közé tartozik, hogy a magyarországi demokrácia javítására készítsen javaslatokat. Beszámolója szerint most járt először Magyarországon, ahova két napja érkezett meg, és a CEU-n rendezett, Budapest Fórum nevű konferencián megtartott előadása végeztével máris utazik vissza Angliába.

 

Azt sem titkolta, hogy a szervezetnél meglehetősen ritkán, nagyjából negyedévente egyszer ülnek le egyeztetni és konzultálni, amit annak tud be, hogy a projektjüknek csak az elején járnak.

 

Meglehetősen különös az a válasz is, amit Simon Cheng az Action for Democracy politikai szerepvállalásával kapcsolatban feltett kérdésünkre adott. Mint megírtuk, a szervezet több országban is tetemes összegekkel támogatta a kormányváltásra törekvő baloldal kampányát, így Olaszországban és hazánkban is. Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje maga beszélt arról a minap, hogy az Action for Democracytól több száz millió forint érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, amelyből a Gyurcsány-koalíció egészének a kampányát is finanszírozták. – Úgy tudom, hogy az Action for Democracy semmilyen anyagi támogatást nem nyújt a politikával kapcsolatos szervezeteknek, pártoknak, mozgalmaknak, és nem is lenne helyes. Erről Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője személyesen is biztosított engem jelentette ki Simon Cheng, hozzátéve: nem is venne részt a projektben, ha tudomása lenne arról, hogy annak közvetlen politikai vonatkozásai is vannak.

Borítókép: Simon Cheng a BBC Hard Talk című műsorában (Forrás: YouTube/BBC HARDTalk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.