Bánki Erik: A szankciók nélkül az európai gazdaságok újra erőre kapnának

A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elhibázott döntéseket a brüsszeli bürokraták erőltették Európára.

2022. 10. 10. 12:55
null
Országgyűlés Parlament Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió tagországainak egy részében már a húsz százalékot is meghaladta az infláció mértéke. A gazdasági problémák oka közvetett módon a háború, közvetlenül pedig a háborús szankciók és a szankciók miatt sokszorosára emelkedő energiaárak – fogalmazott a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában Bánki Erik. A Fidesz országgyűlési képviselője jelezte: a legtöbb országban az energiaárak növekedése közvetett és közvetlen módon is erőteljesen befolyásolja az infláció alakulását.

 

– Miután Brüsszelben elfogadták a gazdasági-kereskedelmi szankciókat, azonnal asztalra került a földgázvásárlási szankció bevezetése. Júliustól kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb egy hónap alatt a háromszorosára emelkedett 

 

– hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus. Rögzítette: ugyanez a folyamat ment végbe a villamosenergia-piacon is.

Bánki Erik felhívta a figyelmet rá, hogy mindez súlyos hatással van az élelmiszerárak alakulására is. Mint mondta, a szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltették Európára, ez felelős a jelenlegi gazdasági helyzetért, szerinte amennyiben megszüntetnék a szankciókat, az árak megfeleződnének, és az infláció is jelentősen csökkenne.

 

– A szankciók nélkül az európai gazdaságok újra erőre kapnának, és el tudnák kerülni az egyre súlyosabban fenyegető recessziót is 

 

– fűzte hozzá. A fideszes képviselő kiemelte, hogy a magyar kormány a nehéz helyzetben is megvédi a magyar családokat és a vállalkozásokat.

Válaszában Azbej Tristan, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára közölte: Magyarország energiaellátása egy mindenek felett álló, alapvető egzisztenciális érdek. Továbbá elmondta, hogy a kormány az energiaellátást egy biztonsági, szuverenitási, nem pedig politikai kérdésnek tekintik.

 

– Nem egy új keletű dolog, hogy a baloldal gátol minket. Elég arra visszautalni, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, 2006-ban külföldi cégeknek privatizálták a gáztározókat 

 

– emlékeztetett.

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.