Budapesten kapaszkodna meg az LMP

Az LMP-vel egészülhet ki a Budapestet egymás között felosztó baloldali együttműködés 2024-ben. A zöldpárt feltűnésével népszerű ellenzéki polgármesterek is megmenekülhetnek az elől, hogy választaniuk kelljen a DK és a Momentum közül, amely pártok a hírek szerint csaknem minden kerületi polgármesteri posztot leosztanának egymás között. Az LMP lapunknak jelezte: még nem döntöttek semmiről.

2022. 10. 05. 5:45
null
2021.06.05. Budapest Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel meghirdetett, a Fudan egyetem építése ellen szervezett demonstráció Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatnák Baranyi Krisztinát a IX. kerületben és Őrsi Gergelyt a II. kerületben, de Kispesten Gajda Pétert nem valószínű – ejtette el a Spirit FM egyik műsorában a napokban az LMP társelnöke.

UNGÁR PÉTER (FOTÓ: MTI/Balogh Zoltán)
Ungár Péter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ungár Péter szavai azt is jelenthetik, hogy ezzel pártja harmadikként csatlakozhatna a DK és a Momentum körvonalazódó fővárosi politikai paktumához.

Mint ahogyan arról lapunk is beszámolt, augusztus közepén szivárgott ki egy előzetes megállapodás, amely szerint Gyurcsány Ferenc pártja és a Momentum három regnáló baloldali polgármestertől is megvonná a támogatását 2024-ben. A Magyar Hírlap akkori információi szerint két MSZP-s polgármester: Gajda Péter (XIX. kerület) és Horváth Csaba (XIV. kerület); illetve a párbeszédes V. Naszályi Márta (I. kerület) eshet áldozatul a paktumnak.

Az akkori tervezetben még az szerepel, hogy Karácsony Gergely főpolgármester összbaloldali támogatásával meg kellene elégednie a Párbeszédnek, az MSZP pedig a XIII. kerületi Tóth József polgármestert indíthatná 2024-ben is a többi párt támogatásával.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a tervezet szerint ultimátumot kapott: vagy a DK-ba, vagy a Momentumba kellene átlépnie ahhoz, hogy a pártok is támogassák, Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét pedig nem említették.

Ezek után nem mondható meglepőnek, hogy a napokban Ungár Péter éppen ezt a két ellenzéki polgármestert emelte ki, akiknek az újraindulását támogatnák. A legutóbbi önkormányzati választáson, 2019-ben mindkét kerületvezető 50 százalék fölötti eredménnyel nyerte el posztját az öt baloldali párt támogatásával.

Ungár Péter arról beszélt: nem biztos, hogy az LMP részt venne egy budapesti összefogásban 2024-ben, mert a párt 2019 után teljesen kiszorult a fővárosi politikából. – Nincs kerületi polgármesterünk, nincs főpolgármester-helyettesünk, nem vagyunk jelen a Fővárosi Közgyűlésben – sorolta Ungár, aki szerint a helyzetük ennél már csak jobb lehet.

Ha Baranyi és Őrsi is az ő jelöltjükként indulna 2024-ben, nagy valószínűséggel megoldódna az LMP-társelnök problémája, a polgármestereknek pedig jó menekülőutat jelentene, hogy nem kell belépniük sem a nagy elutasítottsággal rendelkező Gyurcsány Ferenc pártjába, sem pedig az utóbbi hetekben látványosan és sorozatosan bakizó Momentumba.

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként Őrsi Gergely eddig inkább a DK felé kacsintgatott, Baranyi Krisztináról pedig az őt ismerők nehezen tudják elképzelni, hogy belépne bármelyik pártba is. A mára megszűnt Együtt egykori politikusának véleménye azonban vélhetően változik majd, ha politikai túlélése lesz a tét.

Lapunk kereste Ungár Pétert, hogy volt-e tudatosság az információk elejtésében, a társelnök azonban a párt sajtóosztályához irányított minket, ahonnan azt jelezték, hogy „az LMP semmilyen megállapodásról nem tud az ellenzéki pártok között, nem is tartjuk azt időszerűnek”. Válaszuk szerint Ungár Péter bejelentésének a párt döntéseihez azért nincs köze, mert 

egyelőre nem döntöttek még arról, hogy kiket támogatnak Budapesten 2024-ben.

Az bizonyos, hogy nagy pozícióharc várható az önkormányzati voksolással egy napon tartott EP-választáson szinte biztosan külön induló baloldali pártok között. Nem véletlen például, hogy Gyurcsány Ferenc maga vette át a budapesti DK vezetését, és egyből meg is zsarolta Karácsony Gergelyt: mégsem magától értetődő, hogy őt támogassák a főpolgármester-jelölti versenyben. Ehhez az állásponthoz egyébként Ungár Péter is csatlakozott, a már idézett rádióműsorban úgy fogalmazott: a támogatásokról való végső döntés előtt 

nem vizsgálják majd külön a főpolgármester személyét.

Borítókép: Baranyi Krisztinát támogatná az LMP, Karácsony Gergelyről még nem döntöttek (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.