Így kerékpároznak a magyarok

A kerékpározás nem a közlekedés múltjához tartozik, hanem a jövőjéhez – fogalmazott Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára az Így bringázik Magyarország 2022 című országos reprezentatív kutatás eredményeinek keddi ismertetése alkalmából. A kutatássorozat eredményeiből kirajzolódik a koronavírus pozitív hatása, valamint a gépjárműmennyiség növekedésének negatív hatása is a kerékpározók számára.

Domján Anikó
2022. 10. 18. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő igény mutatkozik a kerékpáros közlekedésre, azonban ez a társadalmi támogatottság még harcot folytat az előtte tornyosuló akadályokkal 

– ismertette Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke azon a sajtótájékoztatón, ahol az Így bringázik Magyarország 2022 című országos reprezentatív kutatás eredményeit ismertették. Az elnök hozzátette: a magyarok 16 százaléka elsődleges közlekedési eszközként tekint a kerékpározásra, az ő feladatuk pedig, hogy a társadalom egyre nagyobb százaléka tekintsen lehetőségként és ne problémaként erre a közlekedési formára.

A Magyar Kerékpárosklub, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, valamint az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság közös kutatássorozata 2018 óta kétévenként követi a kerékpárhasználati szokásokat Magyarországon.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kifejtette: ugyan nem regisztráltak érdemi növekedést a kerékpárral közlekedők arányában az elmúlt években – továbbra is a felnőtt lakosság kétharmada biciklizik – azonban a kerékpáros-infrastruktúrával egyre elégedettebbek az emberek 2018 óta. 

A kerékpárhasználók csaknem fele úgy érzi, a biciklis közlekedésre alkalmas utak számát, állapotát tekintve kedvező változások zajlottak le az elmúlt tíz évben

 – emelte ki az államtitkár.

A 3000 fős reprezentatív kutatásból kiderült: a lakosság fele szerint szükség lenne arra, hogy módosítsák a KRESZ-t annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés a gyalogosok és a kerékpárosok számára. 

Révész Máriusz elmondta: KRESZ-módosítócsomagot készítettek elő, mely már a kormány előtt van elbíráláson. Azt is leszögezte: a másfél évvel ezelőtt indított „1,5 méteres előzési oldaltávolság” kampány az utóbbi évek legsikeresebb közlekedésbiztonsági kampánya volt.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

A kutatási eredmények alapján kimutatható: az a népszerű állítás, miszerint a lakosság többsége autózik, tévedés, hiszen a lakosság 63 százaléka nem személyautóval közlekedik, a csökkenés jelentős része a koronavírus-járvány időszakának tudható be – számoltak be a szervezők.

A felmérés rámutat: a kerékpározás sokkal népszerűbb a kisebb településeken, mint a nagyvárosokban, Budapesten a felnőtt lakosság csupán öt százaléka biciklizik rendszeresen, míg a többi községben 24 százalékos a mindennapi kerékpárhasználat aránya.

Az eredmények azt mutatják, hogy Magyarországon az alföldi régiókban bicikliznek a legtöbben, valamint az is kiderült: ma a felnőtt lakosság 70 százalékának nem okoz problémát a kerékpár beszerzése. 

Nőtt azoknak az aránya, akik korábban soha nem kerékpároztak, de továbbra is a felnőtt lakosság 67 százaléka biciklizik rendszeresen. 

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

A felmérés készítői hangsúlyozták: az idei kutatás megerősítette, hogy a pártválasztás nincs összefüggésben a kerékpárhasználati szokásokkal, pártállástól függetlenül bárki kerékpározik a nagyvárosokban is, inkább a biztonságos közlekedés feltételeinek kialakításában látják a növekedési potenciált. 
 

Révész Máriusz úgy fogalmazott: céljuk a közlekedési balesetek számának csökkentése, továbbá, hogy 12 éves kor előtt minden gyerek tegyen közlekedési alapvizsgát, így növelve a kerékpározási kedvet is. Mint mondta: a kerékpározás nem a közlekedés múltjához tartozik, hanem a jövőjéhez.

Borítókép: Révész Máriusz államtitkár a sajtótájékoztatón (Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.