időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Karácsony-adó lesz a Margitszigeten

Harangozó Éva–Schmidt Gábor
2022.10.25. 07:14 2022.10.25. 14:05
 Karácsony-adó lesz a Margitszigeten

– Nem érdemes egy főpolgármesternek olyat ígérni, amivel nevetségessé teszi magát – hangsúlyozta lapunknak Tarlós István korábbi főpolgármester, mint kiderült ugyanis: Karácsony Gergely ingatlanadót vetne ki a lakók nélküli Margitszigetre. Az előterjesztésről szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés.

– Ez a jelenlegi városvezetés részéről egy olyan ígéret, amely betarthatatlan – emelte ki lapunk megkeresésére Tarlós István korábbi főpolgármester arra a hírre, miszerint adót vetne ki a főváros az egymilliárd forintos értéktartományt meghaladó ingatlanokra január elsejétől – de csak a Margitszigeten, mert az a főváros kizárólagos igazgatási területének minősül – derül ki abból az előterjesztésből, amelyet szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István szerint nem érdemes egy főpolgármesternek olyat ígérni, amivel nevetségessé teszi magát.

A korábbi főpolgármester emlékeztetett: – Már akkor viccet csináltak ebből, amikor a Margitszigetet átadták a fővárosnak. Az akkori népszavazási kezdeményezésen három ember volt jogosult szavazni, mindhárman a margitszigeti nyilvános WC feletti két lakásban laktak. Egyikük nem szavazott, külföldön volt. Egy anya és vele lakó fia szavaztak, hogy a sziget kerületi tulajdonban maradjon. Bár a Margitsziget a fővárosé lett, az ellenzék kétharmados népszavazási eredményt emlegetett.

A nagy értékű ingatlanokra vonatkozó adót a főváros jelenleg csak a Margitszigetre vetheti ki. Azaz a WC feletti két szolgálati lakásra. Már a 2019-es kampányban jeleztem, hogy ezzel az ígérettel baj lesz. – Kíváncsi vagyok, milyen trükkel akarják most komollyá tenni – emelte ki Tarlós István. Mint fogalmazott: – Alighanem a főpolgármester majd megpróbál „rávenni” kerületeket az adóra, utána pedig ezt saját teljesítményként „adja el”.

Kiss Ambrus jelenlegi általános főpolgármester-helyettes kijelentésére, miszerint az előterjesztésnek inkább lesz szimbolikus jelentősége, mintsem valós, amely nagy összegű támogatást jelentene a pénzügyeivel bajlódó fővárosnak, Tarlós István úgy reagált: jelenleg amúgy is szimbolikus városvezetés történik, ugyanakkor nem érti, hogy lehet szimbolikusan adót kivetni. – Tőlem ez a gondolkodás idegen, én reálpolitikát követtem, ezeket a megnyilvánulásokat nem tudom értelmezni – tette hozzá a korábbi főpolgármester.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője az ügyre úgy reagált: „Ismét csak a lufit borotválja Karácsony Gergely az építményadóról szóló rendelethez benyújtott módosító javaslatával.” Wintermantel Zsolt szerint Karácsony Gergely most is úgy csinál, mintha dolgozna, Budapestnek sajnos ettől nem lesz jobb. Hozzátette: többet ér ugyanis az a papírlap, amelyre a javaslatot nyomtatták, mint maga az elképzelés, mivel nem több, mint politikai blöff.

Az előterjesztés szerint az adó alapja az építmény korrigált forgalmi értéke lesz, mértéke pedig két százalék. A Karácsony Gergely által jegyzett javaslat is elismeri, hogy a szigeten található, „adótárgynak minősülő építmények” száma alacsony, a várható többletbevétel pedig nem lesz kiemelkedő.

Karácsony úgy érvel, hogy nem is a többletbevétel a lényeg, hanem az arányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása. Mint ismert, Karácsony a főpolgármester-jelölti programjában azt hangoztatta, hogy „visszaveszünk abból a rengeteg pénzből, amit a NER oligarchái elvettek Budapesttől”, és adót vetnek ki „a nagyságrendileg félmilliárd forint értékű, többnyire Fidesz-közeli ingatlanokra”, a befolyó pénzt pedig szociális célokra fordítják.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a Margitszigeten várható többletbevételeket azért nem lehet megbecsülni, mert „egyfelől jelenleg nem ismert az adótárgyak forgalmi értéke, másfelől annak előzetes meghatározása sem lehetséges jogszerűen, mivel az érintett ingatlanok alacsony száma miatt azok azonosítása az adótitok sérelme nélkül jogszerűen nem lehetséges”.

Karácsony arról is ír, hogy a fővárosi szabályozás minta lehet a kerületek számára: szerinte a jelenlegi jogszabályi környezetben a városrészeknek „jelentős adminisztrációs terhet” okozna, ha minden egyes építmény korrigált forgalmi értékét kellene meghatározniuk. A kerületeknek is van azonban arra lehetőségük – tudatta a főpolgármester –, hogy „a tételes építményadó alól a magánszemély tulajdonában álló lakásokra jellemzően biztosított adómentességet az egymilliárd forint feletti forgalmi értékű lakások esetén” megszüntethessék.

Borítókép: Margitsziget (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.