időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Már több mint hétszáz illegális határátlépést akadályoztak meg a rendőrök

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu
2022.10.04. 06:51 2022.10.04. 08:39
Már több mint hétszáz illegális határátlépést akadályoztak meg a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 674 határsértőt tartóztattak fel és 725 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Határsértés

A legtöbb határsértőt továbbra is Csongrád-Csanád megyében tartóztatták fel, ahol a járőrök összesen 492 határsértőt tartóztattak fel – írja a Police.hu.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, egyiptomi, eritreai, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt két embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt három esetben, embercsempészés miatt nyolc ember ellen indult büntetőeljárás.

 

Embercsempészés

Migránsokkal teli gépkocsi ütközött rendőrautóval Szombathely külterületén hétfőn reggel a 87-es számú főúton. A sofőrön kívül a gépkocsiban tizenkét illegális migráns utazott, akik indiai és török állampolgárnak mondták magukat.

A Készenléti Rendőrség jelzése alapján az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, Inárcsnál október 3-án egy cseh teherautót állítottak meg a rendőrök. Az üzbegisztáni sofőr a járműben 13, magát szírnek valló férfit szállított.

Az M1-es autópálya 93. kilométerénél, Bábolnánál a rendőrök egy román teherautót ellenőriztek. A román embercsempészen kívül a gépkocsiban 16, magát szírnek valló illegális migráns tartózkodott.

Az osztrák és a magyar rendőrök közösen ellenőriztek egy lett személyautót az M85-ös autóút 60. kilométerénél, Fertőszentmiklósnál. A lett sofőr a gépkocsiban 12, magát egyiptominak, szírnek és afgánnak valló férfit szállított.

Hétfőn este a járőrök az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, az inárcsi pihenőnél egy lengyel személyautót ellenőriztek, amit egy német férfit vezetett. A vezetőn kívül az autóban a rendőrök 10, magát afgánnak valló férfit találtak.

Magyar és osztrák rendőrök állítottak megy egy ukrán gépkocsit Jánossomorja külterületén hétfőn este. A jármű vezetője, egy ukrán nő és szintén női társa öt, magát afgánnak és indiainak valló férfit szállított, akiket elbújva találtak meg a járőrök.

Zirc belterületén a járőrök egy észt személygépkocsit állítottak meg, amit egy ukrán férfi vezetett. A gépkocsiban további három, magát szírnek valló férfi utazott.

Az utasok egyik esetben sem tudták igazolni sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetők ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.