A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Afgánok lövöldözhettek a déli határon

– Területellenőrzési vita miatt lobbanhatott lángra a konfliktus az afgán embercsempészek között – nyilatkozta lapunknak Marsai Viktor azzal kapcsolatban, hogy múlt pénteken ismét migránsok lövöldözhettek a Makkhetes-erdőben Szabadka mellett. A Migrációkutató Intézet igazgatóját a mai szerb–osztrák–magyar csúcsról is kérdeztük, aki elmondta, nem a lövöldözések, hanem a számok növekedése miatt ültek össze a vezetők.

2022. 10. 03. 17:49
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy valószínűséggel afgán embercsempészek nyitottak tüzet egymásra a határ mentén, ugyanúgy, ahogy néhány hónappal ezelőtt is – nyilatkozta lapunknak Marsai Viktor arról, hogy múlt pénteken ismét lövöldöztek a migránsok a Makkhetes-erdőben Szabadka mellett. 

Már harmadszor lövöldöztek az afgán migránsok a Makkhetes-erdőben Szabadka mellett (Fotó: Mirkó István)

A Migrációkutató Intézet igazgatójának ismertetése szerint a terület-ellenőrzési vita miatt lobbanhatott lángra a konfliktus az embercsempészek között. 

 

Felosztották a területeket

– Szervezett bűnözői csoportok professzionálisan felosztották egymás között a területeket, ez alapján szervezik a transzportokat a határhoz. Az embercsempész csoportok közötti súrlódásoknak pedig gyakran erőszak a vége. 

Ha valahol egyszerűbbnek tűnik az átjutás a kerítés mentén, mindenki oda próbál menni, s óhatatlan, hogy ebből összetűzések származnak

 – magyarázta Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Marsai Viktor a migránsok fegyvereivel kapcsolatban kifejtette, a Nyugat-Balkánon ma sem nehéz fegyverhez jutni, hiszen a háborúból rengeteg fegyver maradt hátra és kering a térségben. Hozzátette, a szervezett bűnözői csoportoknál eleve ott voltak, vannak a fegyverek, így ezeknek az előbukkanásában semmi meglepő nincs. 

 

Afgán embercsempészek?

– Nagyon sokszor látjuk, hogy az illegális migránsok közül sokakat beszerveznek a helyi szervezett bűnözői csoportok. Jobban tudnak kommunikálni a migránsokkal, mint a helyiek, ismerik a szokásaikat, a nyelvüket. Kvázi alvállalkozóként csatlakoznak a balkáni vagy éppen magyar szervezett bűnözői csoportokhoz – válaszolt arra a kérdésünkre, miként kerülnek afgán embercsempészek a magyar–szerb határra.  Marsai Viktor kifejtette, 

sok esetben nem kifejezetten a másik fél megölése, megsebesítése a cél, hanem sokkal inkább a megfélemlítés. 

Mint mondta, először a figyelmeztetés szokott megérkezni egy-egy rivális csoporthoz. A figyelmeztetés után már fizikailag bántalmazzák a bevándorlókat vagy a rivális embercsempészeket. – Ezt követően kerülnek csak elő a fegyverek. Ez a végső eszköz.  Nem azért, mert nem akarnak bántani senkit, hanem mert ezekből hír lesz, ezekből rendőrségi akció lesz. A csempészeknek ez nem érdekük – magyarázta.

 

Osztrák–szerb–magyar érdek

A Migrációkutató Intézet igazgatóját a mai szerb–osztrák–magyar csúcsról is kérdeztük, aki elmondta, nem a lövöldözések, hanem a számok növekedése miatt ültek össze a vezetők. – Ebben az évben majdnem megduplázódott az érkezők száma a tavalyi évhez képest Ausztriában. 

ORBÁN Viktor; SZIJJÁRTÓ Péter; NEHAMMER, Karl; VUCIC, Aleksandar
Osztrák–szerb–magyar csúcstalálkozó volt ma Budapesten – a központi téma a migráció volt (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A szerb elnök pedig kijelentette, nem szeretné, ha Szerbia a migránsok parkolóháza lenne. A magyar határ déli védelme a szerbeknek nem érdekük, mert náluk torlódnak fel az illegális bevándorlók. Emiatt a védelmi vonalat délebbre akarják tolni, Szerbia déli határát szeretnék megerősíteni. Ez a szerbeknek is érdekük – részletezte. Marsai Viktor elmondta, további problémákat vet fel, hogy több olyan ország is van, amelyek állampolgárai vízummentesen utazhatnak be Szerbiába. Erre nem megoldás a déli határ megerősítése, erre is megoldást kell találni. Emellett közös járőrözésről, mélységi ellenőrzésekről is tárgyalhattak a csúcson az oktató szerint, amelyekből konkrét intézkedéseket is láthatunk szerinte a következő hónapok során.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.