időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
Fürjes Balázs érti a keserűség okát: a Momentum még Gyurcsánynak sem kell

Momentum: Gyurcsány képtelen a felelősségvállalásra

Kreft-Horváth Márk
2022.10.03. 14:31 2022.10.03. 14:47
Momentum: Gyurcsány képtelen a felelősségvállalásra

A Gyurcsány-listán a Parlamentbe jutott Bedő Dávid szerint a Fidesz az egykori szocialista miniszterelnöktől tanult. Fürjes Balázs érti a keserűség okát: a Momentum még Gyurcsánynak sem kell.

A felelősségvállalásról beszélt mai napirend előtti felszólalásában a Momentum országgyűlési képviselője az Országházban. Bedő Dávid a miniszterelnöktől is idézett, aki 2006-ban mondta azt: „A siker mindig közös, a kudarc mindig árva”.

Bedő szerint a kormány is így kommunikál: a sikerek sajátjaik, a kudarcokért más a felelős. A momentumos politikus szerint volt már ilyen kormánya, miniszterelnöke a magyaroknak. 

Bár a nevét nem mondta ki, egyértelműnek tűnt, hogy Gyurcsány Ferencre gondolt, akiről azt mondta: képtelen a felelősségvállalásra. 

A Gyurcsány-párt által dominált közös baloldali listáról a parlamentbe jutott első ciklusos képviselő szerint a Fidesz Gyurcsánytól tanult, ezért nem vállal felelősséget. 

Bedő Dávid szerint az is egyértelmű, hogy nem a kormány zsenialitásának köszönhetőek az elmúlt 12 év gazdasági sikerei. Azt is világossá tette, hogy szerinte a mostani kudarcokért a kormánynak felelősséget kell vállalnia. 

– Ismerjék el, hogy önök a felelősek – szólította fel a kormányoldalt. 

A kabinet nevében a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Fürjes Balázs válaszolt. Szerinte felelősségvállalásról beszélni kellene akkor is, amikor a Momentum elnöke jogtalan hídfoglalásra szólít fel jogszerű demonstráción részt vevő tüntetőket. De akkor is, amikor a korábbi elnök füstgránáttal dobálta a rendőröket, vagy újságírókat fenyegettek meg, berontva egy szerkesztőségbe. 

Fürjes Balázs ettől még érti a Momentum keserűségét. – A Momentum még Gyurcsánynak sem kell, nem fértek bele az árnyékkormányba – vetette fel az államtitkár. 

Szerinte a volt miniszterelnök most lecserélte az eddig ifjúsági tagozataként kezelt Momentumot, és más baloldali szereplőket (például Karácsony Gergely főpolgármestert) is igyekszik megfúrni. 

Az államtitkár szerint egyébként a Momentum Magyarország érdekeivel ellentétesen cselekszik, hiszen a magyar érdek az, hogy az elhibázott brüsszeli szankciós politika ne taszítsa recesszióba hazánkat és az egész EU-t. 

A momentumosok viszont azért állnak a szankciók pártján, mennek szembe a magyar érdekkel, mert nem maguk urai, külföldről pénzelik őket, közel 2 milliárd forintnyi dollárt kaptak Amerikából. 

– Az EU fő kitűzése legyen a béke, ne legyen energiaszankció, és Magyarország kapja meg az uniós forrásokat

– jelölte meg az egyetértési pontokat Fürjes Balázs, szerinte a Momentumnak ezekben a kérdésekben elég lenne egyetérteniük a kormányoldallal.

Borítókép: Bedő Dávid a parlamentben (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Szócsaták az Országgyűlésben

Döntött a tisztelt Ház: Meghosszabbítható a veszélyhelyzet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.