Müller Cecília: A dietetika fegyver a népegészségügyi kihívásokkal szemben

Népegészségügyi vonatkozásban a fő kérdés: hogy a dietetika és a táplálkozástudomány milyen irányba halad, ugyanis kellően felvértezve kell szembenéznünk a jövőbeli egészségügyi kihívásokkal – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakmai konferenciáján. A magyar dietetikusképzés 100. évfordulója alkalmából szervezett fórumon arra világítottak rá a szakemberek, hogy a dietetikusok munkájára óriási szükség van, hiszen kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres testmozgás nélkül nincs egészséges társadalom.

Domján Anikó
2022. 10. 26. 15:03
null
Forrás: OGYÉI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dietetikus szakemberek »szent célért« dolgoznak, és csak egységben lehetnek erősek

 – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője a magyar dietetikusképzés 100. évfodulója alkalmából szervezett, A táplálkozás sokszínűsége című konferencián a dietetika jelentőségéről.

Kiemelte: nem kétséges, hogy népegészségügyi vonatkozásban a fő kérdés: hogy a dietetika és a táplálkozástudomány milyen irányba halad. 

Mint mondta, a jelenlegi, úgynevezett inter-pandémiás időszakban a prevenció az egyetlen eszköze annak, hogy kellően felvértezve, a lehető legjobb egészségügyi állapotban nézzünk szembe a jövőbeli egészségügyi kihívásokkal.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az idén százéves magyar dietetikai képzés apropóján szervezte meg a szakmai konferenciát és egy hónapos lakossági kommunikációs kampányt is indít a mai nappal, melynek célja: a szakma történetének és jelentőségének bemutatása, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése és szolgáltatásaik igénybevételének népszerűsítése.

A jó dietetikus jó pszichológus és kommunikátor is egyben

 – világított rá Müller Cecília a dietetikus munka sokrétűségére, hozzátéve, hogy fontos az a stabil tudományos háttér, melyet az egyetemek biztosítanak számunkra.

A képzés ugyanis követi az ezen a területen bővülő tudományos ismereteket, rendszeresen megújul, harmonizál az európai dietetikusi oktatással. A dietetikusok a BSc-szint megszerzése után részt vehetnek MSc (táplálkozástudományi szakember), valamint (egészségtudományi) PhD-képzésben is.

A dietetikusok olyan akkreditált végzettséggel bíró szakemberekké válnak, akik naprakész táplálkozástudományi ismeretek birtokában táplálkozási tanácsadást végeznek, részt vesznek életmódváltó programok megvalósításában kiegészítve a háziorvosok tevékenységét, élelmezésvezetőként iskolák, óvodák, kórházak, szociális otthonok étkeztetését irányítják, részt vesznek felmérésekben és szakmapolitikai döntésekben, rendeletalkotásban, korszerűbb élelmiszerek, étrend-kiegészítők kifejlesztésében továbbá hiteles információk közvetítésével járulnak hozzá az egészségtudatosság általános növeléséhez. 

Az esemény megnyitóján Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) helyettes vezetője is rámutatott: a területen jó az együttműködés a szakemberek között, bíznak egymás tudásában, és ez stabil szakmai bázist jelent. 

A gyógyítószakma nem létezhet a társszakmák nélkül: a dietetikusok feladata a multidiszciplináris szemlélet kialakítása, hiszen társszakmai együttműködéssel érhető el az életmódváltás a társadalomban 

– hangsúlyozta az Okfő főigazgató-helyettese, hozzátéve: az eddig elért eredmények az egészséges társadalom záloga. 
Emlékeztetett arra is: a rossz táplálkozási szokások és a mortalitási mutatók összefüggést mutatnak.

Már 100 éve

1922-ben Dr. Soós Aladár kezdeményezésére és az ő közreműködésével diétásnéne-képzés indult a budapesti Pázmány Péter Egyetem Orvostudományi Karán.

Ez az egészségtudomány fejlődése szempontjából történelmi jelentőségű képzés volt; korábban csak az Egyesült Államokban alkalmaztak „diétásnővért” az orvosok munkájának támogatására.

1975-ben főiskolaszintű, hároméves lett a képzés, 2009-től pedig táplálkozástudományi szakember MSc- képzésben is részt vehetnek a hallgatók, a dietetika BSc szak elvégzése után.

Ma már doktori fokozat is szerezhető.

Jelenleg három egyetemen folyik dietetikus és táplálkozástudományi szakemberek képzése: Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem.

A dietetika tudománya segít a magyar lakosság egészségállagának megóvásában és az egészségmegőrzésében

 – hangsúlyozta Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója. Úgy fogalmazott: a táplálkozástudomány szakembereinek képzése nagy múltú, ezért kötelességük megemlékezni és fórumot adni a szakma sokszínűségének bemutatására. 

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója beszédet mond. Fotó: OGYÉI

 

A konferencián a dietetikus szakemberek hangsúlyozták: a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás az egészséges életmód két kiemelten fontos pillére. Hogy munkájukra mekkora szükség van, azzal is alátámasztották: ma globálisan az életévveszteségek több mint negyede a táplálkozáshoz kapcsolható. 

„Hiszünk abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás mindenki számára megtanítható és beépíthető a hétköznapokba annak érdekében, hogy egy egészségesebb és tudatosabb generáció nőjön fel!” – szögezte le a Táplálkozástudományért Alapítvány az évfordulóhoz kapcsolódó közleményében. 

Fotó: OGYÉI

Borítókép: Müller Cecília, országos tiszti főorvos beszédet mond az OGYÉI október 26-i szakmai konferenciáján (Fotó: OGYÉI)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.