A dietetikus szakemberek »szent célért« dolgoznak, és csak egységben lehetnek erősek
– fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője a magyar dietetikusképzés 100. évfodulója alkalmából szervezett, A táplálkozás sokszínűsége című konferencián a dietetika jelentőségéről.
Kiemelte: nem kétséges, hogy népegészségügyi vonatkozásban a fő kérdés: hogy a dietetika és a táplálkozástudomány milyen irányba halad.
Mint mondta, a jelenlegi, úgynevezett inter-pandémiás időszakban a prevenció az egyetlen eszköze annak, hogy kellően felvértezve, a lehető legjobb egészségügyi állapotban nézzünk szembe a jövőbeli egészségügyi kihívásokkal.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az idén százéves magyar dietetikai képzés apropóján szervezte meg a szakmai konferenciát és egy hónapos lakossági kommunikációs kampányt is indít a mai nappal, melynek célja: a szakma történetének és jelentőségének bemutatása, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése és szolgáltatásaik igénybevételének népszerűsítése.
A jó dietetikus jó pszichológus és kommunikátor is egyben
– világított rá Müller Cecília a dietetikus munka sokrétűségére, hozzátéve, hogy fontos az a stabil tudományos háttér, melyet az egyetemek biztosítanak számunkra.
A képzés ugyanis követi az ezen a területen bővülő tudományos ismereteket, rendszeresen megújul, harmonizál az európai dietetikusi oktatással. A dietetikusok a BSc-szint megszerzése után részt vehetnek MSc (táplálkozástudományi szakember), valamint (egészségtudományi) PhD-képzésben is.
A dietetikusok olyan akkreditált végzettséggel bíró szakemberekké válnak, akik naprakész táplálkozástudományi ismeretek birtokában táplálkozási tanácsadást végeznek, részt vesznek életmódváltó programok megvalósításában kiegészítve a háziorvosok tevékenységét, élelmezésvezetőként iskolák, óvodák, kórházak, szociális otthonok étkeztetését irányítják, részt vesznek felmérésekben és szakmapolitikai döntésekben, rendeletalkotásban, korszerűbb élelmiszerek, étrend-kiegészítők kifejlesztésében továbbá hiteles információk közvetítésével járulnak hozzá az egészségtudatosság általános növeléséhez.