Az OGYÉI vizsgálata szerint nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai szerint nikotinmérgezést okozhat a fiatalok körében népszerű Elf Bar. A nikotintartalom ráadásul a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A dohánytermék veszélyeire figyelmeztetve az OGYÉI egy hónapig tartó rádió-, illetve Spotify-kampányt indít, továbbá a szülőket és a pedagógusokat is arra kéri, hogy tájékoztassák a gyermekeket.

2022. 09. 09. 19:36
Elf Bar elektronikus cigaretta
Forrás: Elf Bar Facebook-oldal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei tanévkezdéssel a különféle ízesítésekkel rendelhető elektromos dohánytermék, az Elf Bar használatának további terjedése várható – hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A szervezet tájékoztatása szerint a köznyelvben manórúdnak is nevezett, aromaanyagokkal kombinált, nikotintartalmú készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak. 

A kilencféle Elf Baron elvégzett laboratóriumi vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett ötven, illetve húsz milligramm/milliliter, de a legtöbb esetben meghaladja – nemritkán több mint húsz százalékkal – a hazai jogszabályok által lehetővé tett húsz milligramm/millilitert. Kiderült az is, hogy csekély mennyiségben ugyan, de a nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. 

Emellett aggodalomra ad okot, hogy a termékekben azonosított aromaanyagok összetevői nincsenek nevesítve a címkén. A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Nem utolsósorban pedig a manórudak működéséhez szükséges elemek és akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek. Az elhajított eszköz ugyanis nem bomlik el, a benne található lítiumelemek pedig a talajba oldódva az élővilágot is károsíthatják. Sőt az is előfordulhat, hogy egy állat megrágja azt, és mérgezés következtében elpusztul. 

Az OGYÉI közleménye felidézi, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatnak már tavaly számos nikotinmérgezéses – amelynek leggyakoribb tünetei a hányinger és a hányás, de fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomás-emelkedés, étvágytalanság vagy fáradtságérzet is lehet – és az e-cigarettával összefüggésbe hozható mérgezéses esetet jelentettek. Idén pedig olyan mérgezéses eset is előfordult, amely kifejezetten Elf Bar termékkel volt kapcsolatos, és kórházi ellátást igényelt. 

Ezenfelül az Elf Bar a szervezet működésére nézve is komoly veszélyekkel jár: megzavarja az idegrendszer működését, jelentős mértékben rontja az alvás minőségét, hatással van a szív- és érrendszerre, nem utolsósorban pedig szívása által rengeteg mikroműanyag kerülhet a vérkeringésbe. 

Az egészségügyi szervezet szerint ezért is kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel. Az OGYÉI egy hónapig tartó rádió-, illetve Spotify-kampányban tájékoztat az e-cigaretták, köztük az Elf Bar használatának veszélyeiről.

Az Elf Bar február végi megjelenése óta már számos intézkedést hoztak a dohánytermék forgalmazóival szemben. Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) elnöke júliusban arról beszélt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eddig már 35 ezer illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig már 165 millió forint bírságot szabott ki. Emellett a hatóság létrehozta a 1828-as, ingyenesen hívható zöldszámot, ahol akár névtelenül is bejelentést tehet, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást. 

Borítókép: Elf Bar elektromos dohánytermék (Forrás: Facebook/Elf Bar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.