Rétvári Bence: A szankciók Oroszországot nem állították meg, Európát térdre kényszerítették

Rétvári Bence úgy véli, hogy legjobban az európai középosztályt és az európai ipart fogja megrengetni ez a brüsszeli politika. Az is jól érzékelhető, hogy a szankciók Oroszországot nem állították meg, de Európát térdre kényszerítették.

2022. 10. 25. 11:04
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2022. június 28. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz frakciója nevében Sztojka Attila szólalt fel a mai parlamenti ülésnapon, napirend előtt. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az unió a szegénységi küszöb alatt élők arányának 25 százalékkal való csökkentését tűzte ki célként 2010-ben, ezt azonban a tagállamok jó része nem tudta teljesíteni, de Magyarország igen; egymillió fővel csökkent itthon a szegénységben élők száma. 

Szerinte ez amiatt sikerült, mert a jobboldali kormány gyökeresen változtatott az addigi, a szegénység felszámolását célzó politikán. – A baloldal segélyben hisz, mi a munkahelyteremtésben – szögezte le Sztojka Attila. A politikus emlékeztetett arra is, hogy 2010 előtt gazdasági, szociális és morális válság alakult ki az országban az elhibázott politika miatt. 

– Most európai energiaválság van, a baloldal ismét előveszi a régi kottáját – írta le a helyzetet a képviselő, arra is emlékeztetve, hogy kormányzásuk alatt a baloldal nem tudta csökkenteni a szegénységben élők számát, nem tettek semmit az emberek védelmében például a devizahitelek kérdésében. 

– A javaslataik akkor sem működtek, és most sem működnének, szegénységben tartanák az embereket – vélekedett Sztojka Attila. 

Felidézte, hogy 2010 után a jobboldali kormány segély helyett a munka felé, passzív ellátásból az aktív élet felé irányította az embereket. 

– Az eredmények láthatóak, működik a magyar modell, ötven százalékkal többen dolgoznak a romák körében is, mint a rendszerváltás óta bármikor

– jelentette ki Sztojka Attila. 

– Az elmúlt tíz évben olyan időszakot élhettek meg a magyarok, amikor mindenki előre tudott lépni: emelkedtek a bérek, csökkentek az adók, az állam segítséget nyújtott az otthonteremtésben, növelte a családtámogatásokat – jelezte válaszában Rétvári Bence. 

A Belügyminisztérium államtitkára szerint ezt a fejlődő pályát akasztotta meg a háború, amely villámcsapásként érte Európát, az uniós szankciók pedig erre tettek rá még egy lapáttal. 

– Lokális háborúból globális válság lett, a döntéshozók pedig nem kívánják ezt mérsékelni – foglalta össze a helyzetet a fideszes politikus. 

Szerinte a baloldal külföldi pénz rabságában politizál, ezért azt mondják, amit elvárnak tőlük a szankciók támogatása kapcsán. 

Rétvári Bence úgy véli, hogy legjobban az európai középosztályt és az európai ipart fogja megrengetni ez a brüsszeli politika. Az is jól érzékelhető, hogy a szankciók Oroszországot nem állították meg, de Európát térdre kényszerítették. 

A baloldal politikusai ennek ellenére rendületlenül támogatják a szankciós politikát. – Dobrev Klára elmondta, minden szankciót támogatnak, Jávor Benedek kijelentette, fájni fog, de támogatják a szankciókat, Guy Verhofstadt azt mondta, természetesen szenvedni fogunk, Márki-Zay Péter szerint a szankciók működnek, Karácsony Gergely pedig örül annak, hogy Magyarország nem tudta megakadályozni a szankciós csomagokat – sorolta az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy Európában mindenhol spórolásra intik az állampolgárokat, a zuhanyzást, a szárítógép használatát, a mobiltelefonok töltését korlátoznák. 

Hozzátette: a szankciók által okozott helyzet, a növekvő energiaárak ellen Európa-szerte tüntetések vannak. 

– Magyarországon európai arányban a legmagasabb a rezsitámogatás, ezermilliárdokat hagynak a családoknál és a nyugdíjasoknál. Segítséget nyújtanak árstopokkal, kamatstoppal, benzinárstoppal, amiket a baloldal nem támogat – foglalta össze a helyzetet Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.