időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

A baloldal idején vettek el a szegényektől

Bákonyi Ádám
2022.11.21. 14:07 2022.11.21. 14:28
A baloldal idején vettek el a szegényektől

Kanász-Nagy Máté napirend előtti felszólalásában a szociális törvény elleni tiltakozásra szólított fel, amiről holnap szavaz a Ház. 

Az LMP képviselője szerint a módosítással a kormány azt üzeni a jelenlegi válságos helyzetben, hogy segíts magadon, mert az állam nem segít.

– Állami szociális politikára van szükség, amely képessé teszi az egyéneket, a családokat, hogy saját magukról tudjanak gondoskodni, illetve segít a szegénység enyhítésében – hangoztatta. Kanász-Nagy Máté az Eurostat meg nem nevezett adataira hivatkozva azt állította, hogy Magyarországon 6-7 generációnyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy mélyszegénységben élő család ki tudjon törni a helyzetéből. 

Válaszában Rétvári Bence hangsúlyozta: az embereknek az anyagi, szociális biztonságot leginkább a munka adhatja meg, a kormány ezt az irányt követte az elmúlt tizenkét évben. 

– Míg a baloldal kormányzása a munkanélküliség növekedéséről szólt, ezzel szemben a jobboldal kormányzása alatt az elmúlt bő egy évtizedben több mint egymillióval több embernek lett munkahelye

– mondta az államtitkár, aki hiányolta, hogy az LMP-s képviselő nem nevezte meg az általa hivatkozott Eurostat-adatokat. 

Azok ugyanis azt mutatják, hogy míg 2010 előtt négyszázezer fölött volt Magyarországon a mélyszegénységben élők száma, mára ez százezer alá csökkent – mutatott rá. 

Rétvári Bence hangsúlyozta: mindez nem a véletlen műve, hanem a munkahelyteremtésnek, a radikális minimálbér-emelésnek és az adócsökkentéseknek köszönhető. – Amikor elvettek a szegény emberektől, az pontosan az önök korszaka volt, a baloldal korszaka, amikor a szociális gondozóktól elvettek egyhavi bért – jelentette ki az államtitkár. Emlékeztettet arra is, hogy míg 2010-ben 325 milliárd forintot fordítottak szociális ellátásra, a mostani költségvetésben erre a célra 1139 milliárd forint szerepel. 

– Önöktől kell félteni a magyar embereket, nem pedig ennek a kormánynak a politikájától – zárta szavait Rétvári Bence.

 

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.