A baloldal idején vettek el a szegényektől

Míg 2010-ben 325 milliárd forintot fordítottak szociális ellátásra, a mostani költségvetésben erre a célra 1139 milliárd forint szerepel.

Bákonyi Ádám
2022. 11. 21. 14:07
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2022. június 28. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanász-Nagy Máté napirend előtti felszólalásában a szociális törvény elleni tiltakozásra szólított fel, amiről holnap szavaz a Ház. 

Az LMP képviselője szerint a módosítással a kormány azt üzeni a jelenlegi válságos helyzetben, hogy segíts magadon, mert az állam nem segít.

– Állami szociális politikára van szükség, amely képessé teszi az egyéneket, a családokat, hogy saját magukról tudjanak gondoskodni, illetve segít a szegénység enyhítésében – hangoztatta. Kanász-Nagy Máté az Eurostat meg nem nevezett adataira hivatkozva azt állította, hogy Magyarországon 6-7 generációnyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy mélyszegénységben élő család ki tudjon törni a helyzetéből. 

Válaszában Rétvári Bence hangsúlyozta: az embereknek az anyagi, szociális biztonságot leginkább a munka adhatja meg, a kormány ezt az irányt követte az elmúlt tizenkét évben. 

– Míg a baloldal kormányzása a munkanélküliség növekedéséről szólt, ezzel szemben a jobboldal kormányzása alatt az elmúlt bő egy évtizedben több mint egymillióval több embernek lett munkahelye

– mondta az államtitkár, aki hiányolta, hogy az LMP-s képviselő nem nevezte meg az általa hivatkozott Eurostat-adatokat. 

Azok ugyanis azt mutatják, hogy míg 2010 előtt négyszázezer fölött volt Magyarországon a mélyszegénységben élők száma, mára ez százezer alá csökkent – mutatott rá. 

Rétvári Bence hangsúlyozta: mindez nem a véletlen műve, hanem a munkahelyteremtésnek, a radikális minimálbér-emelésnek és az adócsökkentéseknek köszönhető. – Amikor elvettek a szegény emberektől, az pontosan az önök korszaka volt, a baloldal korszaka, amikor a szociális gondozóktól elvettek egyhavi bért – jelentette ki az államtitkár. Emlékeztettet arra is, hogy míg 2010-ben 325 milliárd forintot fordítottak szociális ellátásra, a mostani költségvetésben erre a célra 1139 milliárd forint szerepel. 

– Önöktől kell félteni a magyar embereket, nem pedig ennek a kormánynak a politikájától – zárta szavait Rétvári Bence.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.