időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Fel kell lépni az agresszív embercsempész-hálózatok ellen

Bákonyi Ádám
2022.11.21. 14:47 2022.11.21. 14:58
Fel kell lépni az agresszív embercsempész-hálózatok ellen

Toroczkai László napirend előtt az elmúlt hetekben történt több erőszakos, „horrorisztikus" bűncselekményekről beszélt, ide sorolva a Népligetnél, a Székesfehérváron és az M5-ös autópályán történteket. 

Mivel a Mi Hazánk képviselőjének tudomása szerint Székesfehérváron cigányok verték ki egy festő szemét, azt kérte, hogy a roma parlamenti képviselők ilyen esetekben szólaljanak meg. – Az M5-ös autópályán, a rendőrség által közzétett videóban látható jelenetek szerint gyakorlatilag Szegedtől Budapestig végig folyamatosan lövöldöztek az iraki állampolgárságú migránsbűnözők. Ehhez képest elég kíméletesen fogták el őket, pedig a világ minden országában valószínűleg az erdőben szitává lőtték volna őket – fogalmazott. Toroczkai arra kérte a kormányt, hogy törölje el a jogosulatlan közbiztonsági tevékenységről, illetve a Gyurcsány-kormány idején hozott, a közösség tagja elleni erőszak című törvényt, szerinte ezek ugyanis a bűnözőket védik a tisztességes magyarokkal szemben. 

Rétvári Bence válaszában közölte: a Fidesz–KDNP-kormány 2010-ben szigorú büntetőpolitikát hirdetett, és olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek a rendőröknek megteremtették a hatékony fellépés lehetőségét.

 – Elfogadhatatlan volt a 2010 előtti időkben, hogy az emberek sokszor azt érezték, a törvénytisztelő polgárok hátrányban vannak a törvények megszegőivel szemben, és azoknak, akik a saját tulajdonukat, a saját életüket védték, magyarázkodniuk kellett a bíróságon 

– fogalmazott az államtitkár. 

Hangsúlyozta: míg 2010-ben több mint 447 ezer bűncselekményt regisztráltak, ez a szám tavaly 154 ezerre, azaz a harmadára csökkent. 

Rétvári Bence idézett egy az egész világra kiterjedő francia kutatást, amely arról szólt: mennyire aggódnak az emberek, hogy bűncselekmény áldozatai lesznek. – A világban az emberek huszonhat százaléka tart attól, hogy bűncselekmény vagy erőszak áldozata lesz, ezzel szemben Magyarországon négy százalékot mértek – mondta az államtitkár, aki elismerését fejezte ki az M5-ös autópályán intézkedő rendőröknek, hogy végig üldözték és végül elfogták az embercsempészeket. 

– Ha valami fontos Európában jelenleg, az pontosan az ilyen agresszív embercsempész-hálózatok elleni fellépés. Láthatólag ezek az emberek nemcsak a határon tudnak csatajeleneteket rendezni, hanem ha van lehetőségük rá, akár belföldön is – zárta szavait az államtitkár.


 

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.