Folyamatos az illegális migrációval szembeni küzdelem a magyar határaron

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 28-án összesen 125 határsértőt tartóztattak fel és 381 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – olvasható a Police.hu összesítőjében.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu2022. 11. 29. 6:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök négy esetben összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Bócsa, Kelebia és Petőfiszállás területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök tíz esetben összesen 79 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Kübekháza, Nagylak, Öttömös, Röszke és Ruzsa területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök két esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Pereszteg területén.

A járőrök Budapesten egy határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, szír, és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt nap során Csongrád-Csanád megyében 16 esetben a rendőrök 377 főt, Bács-Kiskun megyében egy esetben négy főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt nap során tiltott határátlépés és közokirat-hamisítás miatt is egy-egy embert fogtak el, embercsempészés miatt három ember ellen indult büntetőeljárás – írja a Police.hu.

Embercsempészet

Hegyeshalom területén, az M15 autópályán 2022. november 28-án éjjel egy óra után osztrák–magyar súlyponti akcióban részvevő járőrök ellenőriztek egy román személygépkocsit, amit egy 23 éves román állampolgár vezetett. Mellette utazott a társa, egy 18 éves román állampolgárságú férfi. A gépkocsiban rajtuk kívül még tíz, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Domaszéken, az 5431-es autóúton 2022. november 28-án 8 órakor a járőrök ellenőrizni akartak egy lengyel személygépkocsit, amelynek vezetője elhajtott a helyszínről. A járőrök a gépjárművet az 5431-es út 5. kilométerszelvényénél találták meg az árokba borulva, három afgán sérülttel. A sofőr, valamint a jármű többi utasa elfutott. A terepkutatás során a rendőrök további öt, magát szír állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel, és a gépjármű 23 éves bolgár állampolgárságú vezetőjét is elfogták.

Az utasok egyik esetben sem tudták sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetők ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Police.hu)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.