Kamarai választás: a gyurcsányi politikai múlt nem segített

Egyik egykori baloldali politikus sem aratott sikert a választáson.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 16. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban olvashattak, a Budapesti Ügyvédi Kamara november 11-én, pénteken megismételt választói közgyűlésen döntött az új tisztségviselőkről, köztük az elnök személyéről, illetve az ügyben, hogy a négy éve hivatalban lévő Tóth M. Gábornak kihívója akadt – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Az ellenfél Horváth Lóránt volt, csapatában tudhatta Bárándy Pétert, a Medgyessy-kormány igazságügyi-miniszterét, Zamecsnik Pétert, aki ügyészként kezdte pályafutását, majd váltott, és ma a legsikeresebb büntetőjogászok egyike, és az Eötvös-díjjal kitüntetett Kománovics Ibolyát, aki szintén az egyik alapítója volt a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodának. Vauver Krisztina Éva, az ATV, azon a belül is a Civil a pályán című műsor rendszeres szereplője, szintén csapattagként mérette meg magát.

Horváth pedig az Alapítvány a Modern Baloldalért, vagyis az Amőba kuratóriumi elnöke volt. Az alapítvány eredetileg Gyurcsány Ferenc és tanácsadói körének ötlete volt, célja a szocialisták által nehezebben megszólítható fiatalság mozgósítása, megnyerése. 

Az alapítványt 2005-ben Gyurcsány Ferenc, Hiller István akkori pártelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető hívta életre.

A lezajlott választásokról a BÜK hírlevele beszámolt, eszerint a jelenlévők számára tekintet nélkül határozatképes megismételt választói közgyűlésen 1620 választásra jogosult jelent meg és adta le szavazatát a kamara székházában. 

„A Szavazatszámláló Bizottság tagjai összesen 154 844 darab szavazatot számoltak össze. Az eredmények alapján a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke dr. Tóth M. Gábor; elnökhelyettesek: dr. Fügedi Szilvia, dr. Holczer Ferenc, dr. Mile Attila és dr. S. Szabó Péter; főtitkár: dr. Gyalog Balázs.”

Ami a kihívói oldalt illeti, a hivatalos, mindenki számára nyilvános

előzetes végeredményt tartalmazó lista alapján nem lett elnökhelyettes, sem a tisztségre aspiráló Bárándy Péter (528 szavazat), sem Kománovics Ibolya (397 szavazat). 

Elnökségi tagságra nem választották meg Bárándy Pétert (550 szavazat), Zamecsnik Pétert (437 szavazat), Vauver Krisztina Évát (364 szavazat), sem a szintén ezen a listán szereplő, legutóbb például Varga Zoltán baloldali médiamogul védőjeként megszólaló Papp Gábort (471 szavazat). Horváth Lóránt gyakorlatilag a régi-új elnökre leadott szavazatok harmadát szerezte meg.

A Magyar Ügyvédi Kamara küldöttgyűlését is megválasztották, az előzetes végeredmény alapján a harmadik legtöbb szavazatot Bánáti János, a MÜK elnöke kapta, de ide például beválasztották Bárándyt és Zamacsniket is az összesen hatvan jelölhető főből. 

Bánáti, aki elvileg az ügyvédek érdekképviseleti csúcsszervének a vezetője, legutóbb a Népszava információi szerint Schiffer András kapcsán szokatlanul durván fogalmazott a David Pressman és az OBT-bírák közötti találkozót illetően az Országos Bírói Tanács november 2-i ülésén. 

A hivatalos jegyzőkönyv szerint Schiffer korábbi véleményére a MÜK elnöke így reagált: „kővé váltan hallgattam az ATV-ben, egy, sajnos úgy kell mondanom, ügyvéd kolléga – mert jelenleg a névjegyzékben szerepel, bár politikusi tevékenységében talán nagyobb nevet szerzett magának – ugyanezt a lovat lovagolta, hogy hogy létezik az, hogy egy bíró elmegy egy nagykövethez, és akkor újra folytatta ezt a baromságot, már elnézést, de hát inkább befejezem, mert olyan jelzők jönnének ki belőlem, amik azt hiszem, ebben a teremben méltatlanok lennének.”

A Tűzfalcsoport ügyvédi forrásai szerint Bánátitól, aki 1992 óta a fővárosi, 2006 óta az országos ügyvédi kamarák elnöki tisztét tölti be, Bárándy Péter vagy Magyar György közéleti szerepvállalását hasonló módon kritizáló kijelentésre nem emlékeznek.

Mivel jelen beszámoló a tárgyszerűség talaján kíván maradni, csupán annyit tart fontosnak kihangsúlyozni, hogy elsősorban a régi (baloldali) személyek számára lehet kudarc a mostani eredmény, és a pártpolitika kiszorulását jelentheti a budapesti ügyvédi köztestületből.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.