időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo
Az ügyészség az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldte volna a szegedi politikust

Letartóztatták a botránypolitikus Szabó Bálintot

Szemán László János
2022.11.12. 21:28 2022.11.12. 22:11
Letartóztatták a botránypolitikus Szabó Bálintot

Elrendelte ma a hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de Szabó sokadszorra is megszegte az előírt szabályokat.

Bűnismétlés veszélye miatt elrendelte szombaton Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását egyelőre 30 napra a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). 

A botránypolitizálásáról elhíresült Szabó tegnap még győzelmi szózatot intézett közösségi oldalán élő adásban a bíróság épülete előtt maroknyi hívének, miután a letartóztatásáról döntő ülés félbeszakadt. Többek között azt mondta, hogy győzött az igazság, ám előtte még kifejtette, hogy nem ismeri el sem az államot, sem az intézményeit, sem a vezetői legitimitását.

Ma a tárgyalást folytatták és elrendelték a letartóztatást, amit végre is hajtottak, Szabót bilincsben egy fővárosi börtönbe szállították.

A letartóztatás egyébként azt is jelenti, hogy a korábban elrendelt bűnügyi felügyelet – amelynek végrehajtását a bokájára szerelt nyomkövetővel ellenőrizték – megszűnt, a nyomkövetőt levették róla.

Mint azt Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék (idetartozik a PKKB) szóvivője a döntésről kifejtette: 

a nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ehhez szükséges önkéntes jogkövetés a gyanúsított esetében teljes mértékben hiányzott, sokszor megszegte az előírt szabályokat.

A gyanúsított egyebek mellett gépkocsijával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Emellett ellenszegült rendőri intézkedéseknek. A férfival szemben több eljárás van folyamatban, de tevékenységét akkor is folytatta, miután az első cselekménnyel meggyanúsították – tette hozzá a szóvivő.

Szabó József Tamás arról is beszélt: 

az ügyészség azt indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

A végzés nem végleges, a gyanúsított a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be – közölte a szóvivő.

Borítókép: Szabó Bálint (Fotó: Havran Zoltán)

A megalapozott gyanú lényege szerint Szabó Bálint Gábor szeptember 21-én Budapesten az általa vezetett személygépkocsival egy rendőrségi konvoj  tagjait a személyvédelmi feladatuk ellátásában a közlekedési szabályokat több esetben súlyosan megsértve, a szolgálati járműben utazók és mások testi épségét közvetlen veszélynek kitéve akadályozta, szól a hivatalos közlemény a történtekről. Konkrétan: Szabó Bálint a Várban, a karmelita kolostornál őrjöngve támadt neki az ott szolgálatot teljesítő rendőröknek, akik végül megfékezték és előállították. Erről maga készített videót, amit fel is tett az internetre. (Lásd a videót!)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.