A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Pénzeső vár a nyugdíjasokra novemberben

Az infláció miatt újabb nyugdíjemelést hajt végre novemberben a kormány, ezúttal 4,5 százalékosat, az emelést januárig visszamenőleg megkapják az érintettek. Ezenfelül a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően nyugdíjprémium is érkezik az idén, amelyet szintén ebben a hónapban fizetnek ki.

2022. 11. 01. 19:00
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néhány céltól nem szabad visszalépni, így a kormány azt a 2010-ben tett vállalását is teljesíteni kívánja, amely a nyugdíjak értékének megőrzéséről szól – mondta el a pénzügyminiszter az Idősek Tanácsának múlt heti ülésén. Varga Mihály jelezte, hogy novemberben 4,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, ami visszamenőleg az egész évre vonatkozni fog, és a nyugdíjprémiumot is kifizetik az idén. Az elmúlt tizenkét évben húsz százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke a pénzügyminiszter tájékoztatása szerint. – Nemcsak a nyugdíjak értékét sikerült megőrizni, hanem a vásárlóértéküket is tudtuk növelni – fogalmazott Varga Mihály.

Emlékezetes: a második Orbán-kormány 2010-ben azt a vállalást tette, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzik, ugyanis a 2006–2010 közötti MSZP–SZDSZ-kormányzás időszakában a nyugdíjak reálértéke jelentősen csökkent. 2009-ben a Bajnai Gordon vezette szocialista kabinet végül a 13. havi nyugdíjat is eltörölte, ami az akkori válságos időszakban különösen rosszul érintette az időseket. A baloldali kormány ekkor vezette be a nyugdíjprémium intézményét, amit 3,5 százalék fölötti gazdasági bővülés esetén fizettek volna ki, azonban erre akkor semmi esély nem mutatkozott.

Végül 2017 volt az első év, amikor immár a jobboldali kormányzás eredményeként nyugdíjprémiumot is kaphattak az érintettek. A pénzügyminiszter az Idősek Tanácsa ülésén úgy fogalmazott, hogy ebben az időszakban egyszerre tudták csökkenteni a hiány mértékét és az államadósságot, továbbá 2019-ben már az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága voltunk.

Ebben a helyzetben érte el a koronavírus okozta válság Magyarországot, és bénította meg egész Európa gazdaságát. Az Orbán-kormány azonban e tekintetben sem a baloldali elődök által vitt politika mellett döntött. 2020-ban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is, amit az első tervek szerint négy év alatt értek volna el. 2021-ben egy heti plusznyugdíjban részesültek az érintettek, ám 2022-re sikerült a teljes havi összeget visszaépíteni, miután a koronavírus-járvány okozta válságból az ország megerősödve tudott kilábalni.

Az idei év második felét már az orosz–ukrán háború és az arra adott elhibázott európai szankciós válaszpolitika határozta meg. Az infláció elszabadult, emiatt a januári ötszázalékos nyugdíjemelés után júniusban további 3,9 százalékos emelést hajtottak végre, novemberben pedig egy újabb kiegészítő emelés jön, 4,5 százalékkal fogják növelni a nyugdíjakat. 

Ez évben 217 milliárd forinttal fognak többet költeni a nyugdíjakra. Minden emelés visszamenőleges hatályú, az egész esztendőre jár.

Jövőre is érkezik a 13. havi nyugdíj

Orbán Viktor miniszterelnök október elsején, az idősek napján közzétett videójában beszélt arról, hogy ahogy idén, úgy jövőre is minden nyugdíjas meg fogja kapni a 13. havi nyugdíjat. A kormányfő nyilatkozatai szerint egyébként ez nem pusztán gazdaságpolitikai kérdés, hanem becsületbeli ügy is, hiszen ezt az ellátást a baloldali kormányok egyszer már elvették az idősektől, emiatt kellett visszaadni. – A 13. havi nyugdíj visszaépítését előre kellett venni, mert ez egy történelmi elégtétel – fogalmazott egy másik alkalommal a miniszterelnök.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.