Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kiemelt támogatás a nyugdíjasoknak

– A 13. havi nyugdíj visszaépítésének szimbolikus jelentősége van, a 2010-es kormányváltást megelőzően ugyanis a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányzat nem foglalkozott a nyugdíjasok megélhetési helyzetével – mutatott rá Rotyis Bálint annak apropóján, hogy mintegy két és fél millió nyugdíjas és járulékra jogosult összesen több mint 240 milliárd forintnyi pluszpénzhez jut idén novemberben, emellett az érintettek a 13. havi nyugdíj és ellátás korrekcióját is megkapják. A Nézőpont Intézet elemzője hangsúlyozta lapunknak: amit a baloldal elvett, azt a jobboldal visszaadta.

2022. 10. 21. 6:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 240 milliárd forint pluszpénzt folyósít az államkincstár a nyugdíjasoknak novemberben – jelentette be a minap Tállai András. A Pénzügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy mintegy másfél millióan, akik bankszámlára kérték az utalást, már november 11-én hozzájutnak járandóságukhoz.

Számottevő összegek
Mint az államtitkár részletezte: a pluszpénzzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak, így most ősszel két jogcímen mintegy 2,5 millióan jutnak pluszösszeghez. A kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot az, aki bankszámlára kérte járandósága kifizetését, november 11-én a rendes havi ellátásával együtt a két utalásban kapja meg. Az pedig, aki a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összeget – nyomatékosította. Tállai András elmondta: 

217 milliárd forintot tesz ki a kiegészítő emelés összege. 

Felidézte, hogy a kormány már az év elején öt százalékkal emelte a nyugdíjakat. A háború, a szankciós energiaválság és az ezek nyomában járó infláció miatt a kabinet évközi nyugdíjkorrekciót hajtott végre, amelynek révén júliustól, januárra visszamenőleg, további 3,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Novemberben mindezt egy 4,5 százalékos emelés követi. A kiegészítő nyugdíjemelést januárra visszamenőleg fizeti ki az államkincstár, és az érintettek a 13. havi nyugdíj és ellátás korrekcióját is megkapják. A kiegészítő emelés beépül az ellátás összegébe, így decemberben szintén már az emelt összegű nyugdíj vagy ellátás érkezik. Az államtitkár arra is kitért, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően idén is jár nyugdíjprémium. A jogosultaknak ezen a címen összesen 23,5 milliárd forintot fizet ki a kincstár.
Elmondása szerint tízezer forintos nyugdíjprémiummal számolhat minden érintett, akinek legalább nyolcvanezer forint a nyugdíja. Az államtitkár hangsúlyozta: a nyugdíjprémium minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek jár, vagyis a juttatást nem csak az öregségi nyugellátásban részesülők vehetik majd kézhez.

Megbecsülni az időseket
– Nehéz idők, válság ide vagy oda, a nyugdíjasainknak Magyarország megadja azt, ami megilleti őket – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök október 1-jén, az idősek világnapján a közösségi oldalára feltöltött videóüzeneté­ben. A kormányfő szerint a mostani nehéz időkben sem szabad szem elől tévesztenünk a legfontosabb nemzeti céljainkat, amelyek közül az egyik a nyugdíjasok megbecsülése. A kormányfő megerősítette, hogy ahogyan idén is, úgy jövőre is lesz majd plusz egyhavi nyugdíj.
Az idei nyugdíjprémium tízezer forint lesz, a kormányzat célja az egész Európát sújtó energiaválság és a háborús infláció idején is megőrizni a nyugdíjak értékét. „Mindig kiállunk az idősek érdekeiért és megvédjük a juttatásaikat. Magyarország kormánya 2010-ben szövetséget kötött az idősekkel: visszaépítettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, rendkívüli nyugdíjemelést hajtottunk végre, és fizetjük számukra a nyugdíjprémiumot is” – tájékoztatott a magyar kormány közleményében.

 

Szimbolikus jelentőség
A 2010-es kormányváltást megelőzően a Gyurcsány-, majd Bajnai-kormányzat nem foglalkozott a nyugdíjasok megélhetési helyzetével – szögezte le lapunknak nyilatkozva Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője kifejtette: a hibás gazdaságpolitikai döntések eredményeként nemcsak a 2009-es, illetve 2010-es nyugdíjkorrekciót vonták vissza, hanem elvették a nyugdíjasok 13. havi nyugdíját is, ezzel sokakat kilátástalan anyagi körülmények közé sodorva. Az elemző emlékeztetett: 2010-et követően az Orbán-kormány megállapodást kötött a nyugdíjasokkal, és garantálta, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi, vagyis az infláció mértékének megfelelően mindig korrigálja a nyugdíjak összegét. – Ennek ékes bizonyítéka az idei év, a háború és a szankciók okozta infláció miatt most novemberben a kormány már másodszorra hajt végre nyugdíjkorrekciót – fogalmazott Rotyis Bálint. Hozzátette: ezenfelül nyugdíjprémiumot is kapnak a nyugdíjasok, mivel a háború és a szankciók ellenére a GDP-növekedés meghaladja a három és fél százalékot. A baloldalnak is lett volna lehetősége nyugdíjprémiumot adni, de egyszer sem voltak képesek rá – mutatott rá az elemző, hangsúlyozva: ezzel szemben az Orbán-kormány immáron ötödik alkalommal fizeti ki a nyugdíjprémiumot. Mindezeken túl az Orbán-kormány több esetben is Erzsébet-, illetve rezsiutalványokat juttatott a nyugdíjasoknak 2016 és 2019 között. – Aminek pedig nemcsak anyagi, hanem szimbolikus jelentősége is van, az a 13. havi nyugdíj visszaépítése – emelte ki a szakember. A Fidesz–KDNP-kormányzat vállalta, hogy amit a baloldal elvett, azt a jobboldal visszaadja. Az eredeti tervek még arról szóltak, hogy 2024-ig épül vissza a teljes 13. havi nyugdíj, ám a felelős gazdaságpolitikának köszönhetően már idén megkapták a nyugdíjasok az első teljes 13. havi nyugdíjat – zárta gondolatait a Nézőpont Intézet elemzője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán /Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.