időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Rétvári: Egyre több az embercsempész és egyre agresszívabbak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.21. 10:00 2022.11.21. 14:53
 Rétvári: Egyre több az embercsempész és egyre agresszívabbak

– Egyre több az embercsempész és egyre agresszívabbak – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelyben felidézték, hogy rendőrökre lőttek menekülő embercsempészek múlt hétfőn az M5-ös autópályán, Inárcs térségében.

 

Erre reagálva Rétvári Bence azt közölte, hogy az embercsempészek egyike azt vallotta, hogy a bűnszervezet vezetője mondta nekik azt, hogy használják a furgonban lévő fegyvert, ha szükséges.

 

– A kisbusz előtt egyébként egy „felvezető” autó haladt, amiben négyen utaztak; az autóban volt török, iraki és német állampolgár is, és egyáltalán nem voltak együttműködők, nem nyitották ki az ajtót a rendőri felszólításra, ezért be kellett törni az autó ablakait – fogalmazott az államtitkár. Szerinte a déli határon is néha valódi csatajelenet zajlik, mert a migránsok és az embercsempészek rátámadnak a rendőrökre: hozzájuk vágják a létrát, lefújják őket gázspray-vel vagy rájuk lőnek.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a magyar rendőrök is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, de ahhoz, hogy a külföldi bűnözőkkel szemben fel tudjanak lépni, a Terrorelhárítási Központra is nagy szükség volt az elmúlt években. Kérdésre kitért arra is, hogy a rabok több mint a tíz százaléka – több mint 2500 bűnöző – embercsempészés miatt került börtönbe. – Ez egy elképesztő teher a magyar börtönökben, tehát nem erre jött létre a magyar büntetés-végrehajtási rendszer – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Mint jelezte, összességében évente mintegy hárommilliárd forintba kerül a rabok elhelyezése, az unió pedig semmilyen segítséget nem nyújt Magyarországnak ebben.

 

Rétvári Bence az M1 aktuális csatornán elmondta azt is, hogy idén már több mint 230 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, tavaly ez a szám 122 ezer, míg tavalyelőtt 46 ezer volt. A politikus szerint azért is jöhetnek most többen, mert a migránsok tudják, hogy Európa most nem a saját határainak a védelmével, hanem az ukrajnai háborúval van elfoglalva.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.