Szovjet örökség csapódhatott be Lengyelországban

Akár 150 kilogrammos robbanófejet is képesek magukkal vinni a nagy hatótávolságú SZ–300-as légvédelmi rakéták.

2022. 11. 16. 13:00
S-300 air defence mobile missile systems drive through Ukraine's Independence Day military parade in the centre of Kiev
UKRAINE-CRISIS/ Fotó: Reuters/Gleb Garanich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Népszerű típus, több ezer darabot legyártottak belőle, és jelenleg is csaknem húsz ország haderejében van hadrendben, többek között a volt szovjet tagköztársaságokban, illetve az egykori Varsói Szerződés (VSZ) tagállamaiban is megtalálható – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense arról, hogy információk szerint egy SZ–300 típusú (NATO kódjele SA-10 Grumble) légvédelmi rakéta csapódott be tegnap a kelet-lengyelországi Przewodówban egy gabonatárolóba, és megölt két embert.

Mint jelezte, az SZ–300 rakéták 1975 és 2011 között készültek, a továbbfejlesztett SZ–400-as típust pedig az oroszok a mai napig is gyártják. Kaiser Ferenc közölte, hogy az SZ–300-nak rengeteg változata létezik, amelyek között óriásiak a különbségek, elsősorban az irányítás módjában, a hatásos lőtávolságban és a robbanófej méretében. 

Továbbá emlékeztetett, hogy korábban Szlovákia a saját SZ–300-készleteit átadta Ukrajnának.

– Egy ilyen rakéta 50-150 kilogramm közötti robbanófejet képes magával vinni – tudatta. Az NKE docense kiemelte: egy SZ–300-as típusú rakéta nem üt akkora krátert, mint amekkora a nyilvánosságra került felvételeken látható. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek a rakéták repülő célok ellen elég pontosnak számítanak, ám az oroszok sok SZ–300-as rakétát átalakítottak földi célpontokat támadó ballisztikus rakétává, ezekről pedig nem tudni, hogy mennyire lehetnek pontosak. A történtekkel kapcsolatban Kaiser Ferenc hangsúlyozta: sok az ellentmondásos információ, és mindenki csak találgat. 

– Van egy olyan verzió, hogy egy ukrán rakéta megsemmisített vagy igyekezett elfogni egy orosz rakétát

– vázolta fel a szakértő, majd jelezte, hogy ilyen esetekben a földre visszahulló maradványok okozhatnak kárt.

 

Nem először repült fantomrakéta

Egy ilyen légvédelmi rakéta, ha elvéti a célját a levegőben, akár több száz kilométerrel odébb csapódhat be – fogalmazott az Izvesztyijának Anton Lavrov orosz katonai szakértő

Lavrov mint mondta, ha meghibásodik a rakéta robbanófejének önkioldója, akkor a fegyver akár több száz kilométerrel arrébb is landolhat.

– 2020-ban, az Örményország és Azerbajdzsán közötti háborúban egy Sz-300-as több mint 200 kilométert tett meg, és Dagesztánban robbant fel. Idén Szíriából kilőtt nagy hatótávolságú Sz-200-asok – amelyek az SZ-300-as elődje – véletlenül eltalálták Libanont, Izraelt, és az egyik még Kréta szigetét is – mondta Lavrov.

 

Borítókép: S-300 légvédelmi rakétarendszerek az ukrán függetlenség napján Kijevben (Fotó: Reuters/Gleb Garanich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.