Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, miszerint a szankciós felárakból keletkező pluszbevételt a rezsivédelmi alapba irányítják.

2022. 12. 07. 22:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, miszerint a kormány a szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonja és azt a rezsivédelmi alapba irányítja. A kormányrendelet értelmében december 8-tól 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és az Oroszországból származó kőolaj közötti árrésre.

Ahogy arról már lapunk beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán a szerdai kormányülésről jelentkezve közölte: 

az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.

A bejelentés előzménye egy másik kormányzati bejelentés, amelyet kedden késő este egy rendkívüli Kormányinfón tett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Közölték: a hatósági benzinárat meg kell szüntetni a brüsszeli szankciók hatásai miatt. Így 13 hónap után ismét a piaci áron kell tankolniuk a magyar családoknak. Gulyás Gergely elmondta, Magyarország hiába harcolt eredményesen a szankciók ellen és kapott mentesítést, mégis bekövetkezett az, amitől tartottunk.

Eközben a Világgazdaság megírta, hogy bár drágultak az üzemanyagok a hatósági ársapka kivezetésével, ám nem változtatott azon a tényen, hogy Magyarországon továbbra is olcsónak számítanak az üzemanyagok uniós viszonylatban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.