időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo
A pluszbevétel a rezsivédelmi alapba kerül

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Máté Patrik
2022.12.07. 22:24 2022.12.08. 16:51
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, miszerint a kormány a szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonja és azt a rezsivédelmi alapba irányítja. A kormányrendelet értelmében december 8-tól 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és az Oroszországból származó kőolaj közötti árrésre.

Ahogy arról már lapunk beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán a szerdai kormányülésről jelentkezve közölte: 

az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.

A bejelentés előzménye egy másik kormányzati bejelentés, amelyet kedden késő este egy rendkívüli Kormányinfón tett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Közölték: a hatósági benzinárat meg kell szüntetni a brüsszeli szankciók hatásai miatt. Így 13 hónap után ismét a piaci áron kell tankolniuk a magyar családoknak. Gulyás Gergely elmondta, Magyarország hiába harcolt eredményesen a szankciók ellen és kapott mentesítést, mégis bekövetkezett az, amitől tartottunk.

Eközben a Világgazdaság megírta, hogy bár drágultak az üzemanyagok a hatósági ársapka kivezetésével, ám nem változtatott azon a tényen, hogy Magyarországon továbbra is olcsónak számítanak az üzemanyagok uniós viszonylatban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Megszűnik a benzinárstop

Orbán Viktor részt vett a Mol igazgatósági ülésén

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.