A Központi Nyomozó Főügyészség indíthat nyomozást Varju László ellen

A Központi Nyomozó Főügyészségnek küldi meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt a feljelentést, amit Varju László múlt heti sajtótájékoztatója után tett a Fidesz–KDNP – értesült a Magyar Nemzet. A kormánypártok azért fordultak a hatósághoz, mert szerintük a DK politikusa átlépett egy vörös vonalat azzal, hogy kijelentéseivel megerősítette azokat a bankpánikot keltő álhíreket, amik Magyarország pénzügyi helyzetét is veszélyeztethették volna.

Pámer Dávid
2022. 12. 16. 12:51
VARJU László
Budapest, 2022. június 23. Varju László, a DK képviselõje felszólal a Magyarország 2023. évi központi költségvetésérõl szóló vitában az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 23-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Varju László országgyűlési képviselő, ezért az ő esetleges felelősségét a bankpánikot erősíthető sajtótájékoztatója miatt csak a mentelmi joggal rendelkező személyek ügyében eljáró Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálhatja – lényegében ez derül ki a rendőrség lapunknak küldött válaszából.

A történtek előzménye, hogy a múlt héten a közösségi médiában, továbbá sms-ekben terjedtek pánikkeltő és hamis hírek széles körben, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat valamiféle veszély fenyegeti, ezért a bankbetétek megszüntetését sürgették. A veszélyes üzenetek miatt a rendőrség is nyomozást rendelt el, rémhírterjesztés gyanújával.

A Demokratikus Koalíció (DK) politikusa ezzel összefüggésben tartott egy hete sajtótájékoztatót. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezetője később bejelentette, hogy a kormánypártok közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés gyanúja miatt tettek büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen.

Nacsa Lőrinc hétfőn kijelentette, hogy a bankpánikot keltő üzenetek példátlan támadások Magyarország pénzügyi rendszere ellen, majd hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben valamennyi közszereplőnek az a felelőssége, hogy mindent megtegyen a rémhírek terjesztése ellen.

Hozzátette: ehhez képest a Gyurcsány-párt alelnöke, Varju László ennek nem tett eleget, sőt olajat öntött a tűzre, amikor előzetes felszólításuk ellenére sajtótájékoztatót tartott. Ott a baloldal képviselője lényegében továbbra is megerősítette a közösségi médiában terjedő álhíreket, amivel átlépett egy vörös vonalat.

A Magyar Nemzet ezután kereste meg a rendőrséget, az ORFK kommunikációs osztálya pedig azt a választ adta: „A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz – ismeretlen tettes ellen, közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés miatt – 2022. december 12-én érkezett feljelentés, amelynek tartama alapján országgyűlési képviselő által tartott sajtótájékoztatón elhangzottak vizsgálata szükséges. A feljelentett cselekmény nyomozása kizárólagos ügyészi hatáskörbe tartozik, ezért a feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Központi Nyomozó Főügyészség részére küldi meg.”

Borítókép: Varju László (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.