időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Az LMP nem tud Gyurcsány Ferenc szorító öleléséből szabadulni

Magyar Nemzet
2022.12.05. 14:16 2022.12.05. 14:51
Az LMP nem tud Gyurcsány Ferenc szorító öleléséből szabadulni

– Az LMP-nek a többi ellenzéki párttal ellentétben az az álláspontja, hogy az EU-s pénzek nekünk, magyaroknak járnak. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a kormány hibás, az uniós fősodorral szembemenő politikájának a következménye, hogy ezt a pénzt elveszik – hangoztatta napirend előtti felszólalásában Ungár Péter.

A párt képviselője kaotikusnak nevezte, ahogy a kormány a zöldenergia kérdéséhez áll, de szerinte nem áll jól Paks II ügye sem, amit végül egy amerikai beruházó építhet majd meg. Ungár Péter bírálta a nemrég módosított szociális törvényt is, ami szerinte olyan érzéketlenségről tesz bizonyságot, hogy még „Kóka János is megnyalta volna mind a tíz ujját, ha ő terjeszti be". 

Válaszában Latorcai Csaba úgy fogalmazott: az Európai Bizottság múlt heti döntése siker is és kudarc is egyben.

- Mérhetetlen siker, hogy immáron másfél éves megfeszített tárgyalásokat követően az újjáépítési alapra vonatkozó magyar tervet az EB elfogadásra ajánlja, így 2023-tól érkezhetnek az uniós források. Siker az is, hogy az EB olyan értékelést adott a magyar tervnek, hogy ennél jobbat még nem adott uniós tagállamnak – fogalmazott az államtitkár. 

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a megállapodás „annak a dollárbaloldalnak a kudarca, amely az elmúlt hónapokban minden eszközt megragadott arra, hogy Magyarország, a magyar emberek és vállalkozások ne jussanak hozzá ezekhez a forrásokhoz".

Latorcai Csaba szerint az LMP az útkeresés időszakában van, a kint is vagyok, bent is vagyok taktikáját alkalmazta akkor, amikor az Európai Unióval történő megegyezést szolgáló törvényjavaslatokról szóló szavazáskor bent voltak az ülésteremben, de gombot nem nyomtak. 

– Így viszont, képviselő úr, nem lesz más a politika. Nem lesz más, ha nem szavaznak, és nem lesz más, hogyha nem foglalnak állást egyes kérdésekben úgy, ami esetleg a dollárbaloldaltól a jövőben megkülönböztetné önöket – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ugyanakkor az LMP még ha akarna, akkor sem tudna Gyurcsány Ferenc szorító öleléséből szabadulni. 

Borítókép: Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője felszólal a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.