Hazánkban is gondot okozhat a tridémia, a koronavírus, az influenza és az RSV együttese

Az elmúlt hét folyamán több mint húszezer influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak, valamint a koronavírus-fertőzöttek száma és a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció is mérsékelt emelkedést mutat. Rusvai Miklós virológus szerint influenzajárványról egyelőre nem beszélhetünk, a tridémiát, a koronavírus, az influenza és az RSV együttesét azonban egyre több esetben mutatják ki.

2022. 12. 15. 12:01
null
Székesfehérvár, 2021. április 29. Maszkot viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb tájékoztatása szerint

 december 5. és 11. között 239 500-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel Magyarországon, közülük 20 200 esetben influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Mint írták, az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók közül a betegek 32,3 százaléka 14 évesnél fiatalabb, 31,9 százaléka 15–34 éves, 24,6 százalékuk a 35–59 évesek és 12,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Kiderült az is, hogy az év 40. és 49. hete között összesen 653 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumban, ezek közül 19 esetben az influenza valamelyik vírusát, 91-nél koronavírus-fertőzést igazoltak. Tizenkilenc megbetegedés hátterében a légúti óriássejtes vírus (RSV), míg 22 esetben valamely más vírusok okozta fertőzés állt. 

Közben a korábbi hetek járványügyi mutatóihoz képest mérsékelt emelkedést mutat az új fertőzöttek és kórházban ápolt betegek száma. A Koronavíus.gov.hu beszámolója szerint az elmúlt héten összesen 5 193 új fertőzöttet igazoltak és 43, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét. Ezekkel az adatokkal együtt a járvány kezdete óta a beazonosított fertőzöttek száma 2 176 249 főre, az elhunytak száma pedig 48 380 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 114 134 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 735 főre nőtt. 

Jelenleg 1124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Legutóbb 828 koronavírusos beteg szorult kórházi kezelésre, akik közül 14 fő volt lélegeztetőgépen. 

Országos átlagot  tekintve tovább növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja is. Az NNK adatai szerint a 49. héten a vizsgált városok többségénél – így Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen is – emelkedő tendencia figyelhető meg. A mért eredmények kilenc helyszínen stagnáló tendenciát mutatnak, csökkenés egyetlen vizsgált mintavételi helyen sem mérhető.

Rusvai Miklós szerint

Magyarországon jelenleg légzőszervibetegség-járvány tapasztalható, aminek nagyjából a háromnegyedét továbbra is a koronavírus okozza, a maradékért pedig a különböző náthavírusok és az influenza felel. 

Az Inforádiónak nyilatkozva a virológus ugyanakkor kiemelte: bár a légzőszervi betegek száma folyamatosan nő, az arány az utóbbi négy hétben változatlan, tehát egyelőre nem beszélhetünk influenzajárványról sem. A szakember kitért az úgynevezett tridémiára is, ami három légúti betegség, a koronavírus, az influenza és az RSV egyidejű terjedését jelöli, és egyre több esetben diagnosztizálják. Rusvai Miklós azonban kiemelte azt is, hogy a tridémia nem egy újfajta vírus, pláne nem vírusok rekombinálódása, csak egy fertőzési forma, amilyen korábban a koronavírus és az influenza kettős fertőzése, az úgynevezett flurona volt. Mint mondta, a rekombinálódásra lehetőség sincsen, hiszen a genetikai információjuk jobban eltér, sehogy a kereszteződés létrejöhetne. 

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani ajánlása szerint az RSV óriássejtes vírus – amelynek jellemzője a kislégúti hám gyulladása, ödémája – egyébként igen gyakori a populációban, de megbetegedést jellemzően egy év alatti csecsemőkben okoz, hat hónapos kor alatt jellemző a súlyosabb lefolyás. Éppen ezért ilyenkor mind otthon, mind gyermekközösségekben és egészségügyi intézményekben fontos a higiénés rendszabályok fokozott betartása. 

Emellett a fiatal csecsemőket zsúfolt bevásárlóhelyekre, tömegrendezvényre vinni a téli, gyakori légúti megbetegedésekkel terhelt időszakban nem javasolt, valamint a nagyobb családi összejöveteleken is csak egészséges hozzátartozóknak ajánlatos részt venni. 

Borítókép: maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.