időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo

Lerakták a várpalotai lőszergyár alapkövét, 2024-ben kezdődik a gyártás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.15. 13:13 2022.12.15. 15:06
Lerakták a várpalotai lőszergyár alapkövét, 2024-ben kezdődik a gyártás

A magyar honvédségnek képesnek kell lennie önmagát kiszolgálni, független rendszerként működni, ehhez pedig elengedhetetlenek az olyan beruházások, mint a mostani hangsúlyozta a várpalotai lőszergyár alapkőletételén a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint

 Magyarország nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek tekintetében, hiszen Várpalotán fogják majd gyártani azokat a lőszereket, amelyek a hazánkban is gyártott harci eszközök lőszeranyagát fogják képezni. 

Az alapkőletétellel tehát kezdetét veszi a Védelmi Ipari Park megvalósításának első fázisa, amely közel kétszáz új munkahelyet teremt. A tárcavezető tájékoztatása szerint

 a gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU és végül a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszereit fogják gyártani 2024-től.

A honvédelmi miniszter jelezte azt is, hogy a Rheinmetall AG hadipari és járműipari vállalat a jövőben gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérségi eszközökhöz és ködgránátvetőkhöz arzenált fog szállítani Magyarországnak. Mintegy négy négyzetkilométeren az elkövetkező öt évben olyan komplexum jön létre, amely széles spektrumban szolgáltatja majd a magyar haderőnek a kis, közepes és nagy kaliberű lőszereket, lövegeket, aknavetőket és robbanóanyagokat részletezte a tárcavezető. Szalay-Bobrovniczky Kristóf végül rámutatott: a Magyar Honvédség ütő- és csapásmérő képességének nagymértékű növelése nem csupán az ország biztonságának garantálásához járul hozzá, de az észak-atlanti szövetségi rendszer stabilitásához is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédét követően a Rheinmetall AG vezérigazgatója örömének adott hangot, hogy Zalaegerszeg után, ahol harckocsigyár épül, Várpalotán a járművekhez szükséges lőszereket gyártják majd a magyar kormány stratégiai terveinek megfelelően. Armin Papperger a honvédelmi miniszter szavait megerősítve kiemelte: 

Magyarország nem csak saját maga, hanem egész Európa védelméért, valamint a NATO céljainak megvalósításáért is vállalja ezt a beruházást. Mint mondta, a 250-300 millió eurós befektetéssel jelentősen nő Magyarország szerepe a régió biztonságának szavatolásában is. 

A beszédeket követően Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója fővállalkozói technológiai szerződést írt alá Armin Pappergerrel, majd a fővállalkozói kivitelezői szerződéseket a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Zrt. képviselőivel.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén Fotó: (MTI/Bodnár Boglárka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.