Létrejött a megállapodás az EU-s pénzek ügyében

A felfüggesztett pénzek ráadásul már biztosan nem vesznek el.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 12. 13. 7:51
VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. május 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejött a nagy brüsszeli megállapodás az EU-s pénzekről – írta meg a Mandiner. A csomagban minden szerepelt, döntöttek az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvételről, a 15 százalékos globális minimumadóról, a magyar helyreállítási programról és a magyar EU-s pénzek felfüggesztéséről is.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a tagállamok nagyköveti ülésén megszületett az erről szóló döntés. Bár a teljes jóváhagyáshoz az Európai Parlament is szükséges, ez a fejlemények tükrében aligha kérdéses.

A magyar helyreállítási programról

A tagállamok jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét – áll az Európai Tanács közleményében. Mint fogalmaztak, az uniós tagállamok üdvözölték, hogy

az Európai Bizottság pozitívan értékelte a magyar nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi tervet.

Az uniós tagállamok nagykövetei így azt javasolják az Európai Tanácsnak, fogadják el a Magyarország helyreállítási tervét jóváhagyó végrehajtási határozatot, illetve indítsák el a hivatalos elfogadáshoz az eljárást. A tanács közleménye szerint a határozat elfogadását és a 27, korábban az unió által említett „szupermérföldkő” teljesítését követően Magyarország 5,8 milliárd euró, azaz 2500 milliárd forint összegű támogatást vehet igénybe.

A közlemény szerint ez a támogatás lehetővé teszi majd Magyarország számára, hogy kilábaljon a Covid–19-járvány gazdasági következményeiből, valamint finanszírozni tudja a zöld és a digitális átállást – teszi hozzá a Mandiner.

Csak 6,3 milliárd eurót fagyasztanak be, cserébe egy eurócent se veszik el

A nagy brüsszeli megállapodás fontos része volt még a jogállamisági feltételrendszer. Az EU-s pénzek kapcsán nagy huzavona volt az unió és Magyarország között. Végül a csomagban megszületett a megállapodás:

a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács.

Az Európai Tanács felfüggesztett összesen 6,3 milliárd eurót, viszont mivel elfogadta az 5,8 milliárd eurós támogatási keretet, így a felfüggesztett pénzek sem vesznek el. A tanács a közleményében leírta, hogy „az eljárás során Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy számos olyan korrekciós intézkedést fogad el, amelyeket a bizottság alkalmasnak tart a felmerült aggályok kezelésére, amennyiben azokat együttesen, helyesen és hatékonyan hajtják végre”. Hozzátették, „a Magyarország által kielégítően végrehajtott korrekciós intézkedések számát és jelentőségét figyelembe véve, valamint az együttműködés mértékét tekintve azonban »észszerű közelítés« lenne a költségvetést érintő fennmaradó kockázatot az érintett programok kötelezettségvállalásainak 55 százalékában meghatározni”.

– Tehát a kedvező magyar lépésekért cserébe a 65-ről 55 százalékra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt – magyarázza a Mandiner.

Mint írták, „az uniós tagállamok elismerik a magyar hatóságok által végzett munkát, de úgy döntöttek, hogy ezek a korrekciós intézkedések nem kezelik kellőképpen a jogállamiság megsértésének feltárt eseteit és az uniós költségvetést fenyegető kockázatokat”.

Fontos kiemelni a 6,3 milliárd euró felfüggesztése kapcsán, hogy a felfüggesztést az Európai Tanács a bizottság javaslata alapján az uniós finanszírozás elvesztése nélkül megszüntetheti, ha a hazai helyzetet megfelelőnek találják két éven belül.

 

A teljes cikk A tagállamok megszavazták az EU-s pénzeinket, itt a „megacsomag”! címmel a Mandiner oldalán olvasható.

Borítókép: Ursula von der Leyen és Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.